Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

SKANDALER. För drygt tio år sedan frikändes han för en våldtäkt. Några år senare, 2009, blev han Sydafrikas president. Samma år gifte han sig med sin sjätte fru och han är bara skild med två av de tidigare.

Jacob Zumas koppling till affärsfamiljen Gupta är mycket kritiserad av bland annat Finansdepartementet. Familjen har gett Jacob Zumas son Duduzane Zuma stora ägarandelar av sitt företagsimperium samtidigt som staten gör affärer med dem.

En statlig eljätte har också gett förmånliga kontrakt till familjen Gupta.

Jacob Zumas ekonomiske rådgivare Shabir Shaik dömdes till 15 års fängelse för att ha mutat Zuma som själv slapp undan rättegång. Åklagarna säger sig dock ha starka bevis på att presidenten är inblandad. Riksåklagaren, som är tillsatt av Zuma, vägrar dock föra fallet vidare till domstolsförhandling. Presidenten har gett nära vänner och partikamrater på ledande poster inom flera viktiga myndigheter.

Stort ramaskri blev det också när familjen Zuma lyxrenoverade sin egendom i hembyn Nkandla men kallade det för en förstärkning av säkerheten och lät staten betala.

Members of the main opposition Democratic Alliance party demonstrate against South African president Jacob Zuma in Johannesburg, Friday, April 7, 2017, as thousands of South Africans demonstrated in major cities. Zuma's dismissal of the finance minister Pravin Gordhan has fuelled concerns over government corruption and a struggling economy. (AP Photo/Denis Farrell)

AP Photo/Denis Farrell

PROTESTER. Många anser att Jacob Zuma har förstört ANC arv efter Nelson Mandela som tillträdde som president när Sydafrika blev demokratiskt 1994.

Arga sydafrikaner vill att Jacob Zuma avgår i förtid, innan hans mandatperiod går ut 2019.

Demonstrationer runt om i landet har växt sig allt större och förra veckan anordnades massprotester som oppositionspartier och landets största fackliga centralorganisation Cosatu stod bakom. Facket, med cirka 1,8 miljoner medlemmar, kräver hans avgång.

South Africa's speaker of the National Assembly, Baleka Mbete speaks at a news briefing in Johannesburg, Sunday April 2, 2017. Mbete said she is considering an emergency motion of no confidence against President Jacob Zuma after he fired the country's widely respected finance minister last week. (AP Photo/Denis Farrell)

AP Photo/Denis Farrell

MISSTROENDEVOTUM. På tisdag efter påsk ska parlamentet för femte gången hålla ett misstroendevotum mot presidenten. Talmannen Baleka Mete, som tidigare kritiserats för att stå Jacob Puma nära, har meddelat att hon har godkänt en misstroendeförklaring.

Parlamentet har 400 ledamöter varav styrande partiet ANC innehar 249. Vid tidigare omröstningar har Jacob Zuma suttit säkert, men nu har missnöjet även börjat pyra även inom partiledningen.

Pravin Gordhan, former South Africa's finance minister, center, walks into the National Treasury building in Pretoria, South Africa, Friday, March 31, 2017. South Africa faced political and financial turmoil on Friday after President Jacob Zuma fired the finance minister in a Cabinet reshuffle, intensifying a rift in the party that took power after the 1994 end of white minority rule as well as concerns about corruption at top levels of government. (AP Photo/Themba Hadebe)

AP Photo/Themba Hadebe

MAKTKAMP. Avgångskraven har ökat i styrka sedan i slutet av mars då Jacob Zuma valde att avsätta eller omplacera tio ministrar i regeringen.

Finansministern Pravin Gordhan fick lämna efter en lång maktkamp mellan honom och presidenten. Finansministern har hållit hårt i de statliga medlen vilket inte har setts med blida ögon av Jacob Zuma.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s valde efter regeringsombildningen att sänka Sydafrikas kreditbetyg till skräpstatus.

Som orsak angavs bland annat den sparkade finansministern, vilket anses utgöra en risk för stabiliteten i penningpolitiken. Den politiska oron har satt sina spår på börsen liksom påverkat den sydafrikanska valutan, rand, negativt.

Demonstrators protest against South African President Jacob Zuma outside the union building in Pretoria, South Africa, Friday, April 7, 2017. South Africans are gathering for nationwide demonstrations against Zuma, whose dismissal of the finance minister fueled concerns over government corruption and economic weakness. (AP Photo/Themba Hadebe)

AP Photo/Themba Hadebe

KAMPANJ. Onsdag 12 april fyller Jacob Zuma 75 år. Samma dag inleder nio oppositionspartier massprotester runt om i landet under hashtaggen #Zumamustfall. De söker stöd hos sydafrikaner för vad de kallar en ”nationell protestdag”.