Claes Thim utsågs i fjol till Årets fackliga hjälte för att han agerade mot missförhållanden vid bygget av Mall of Scandinavia. Han ville ”smida medan järnet var varmt” och skrev sin första motion någonsin inför en partikongress.

Den innehöll flera så kallade att-satser, alltså skrivningar om sådant som han ville att kongressen ska fatta beslut om. De gick ut på att förbättra arbetsmiljön ute på arbetsplatserna och att stärka skyddsombudens roll.

På en av punkterna får Claes Thim gehör. Socialdemokraternas partistyrelse ställer sig bakom att ge tydligare direktiv till arbetsmiljöverket om att göra fler oannonserade besök på företag och stötta de lokala skyddsombuden bättre.

– Det känns väldigt kul att se att det är så pass enkelt att påverka. Många säger att det är svårt att påverka, men det här visar att vill man så kan man. Nu har inte motionen gått igenom än, men jag tror att det blir så, säger Claes Thim, som är tjänstledig från elektrikerjobbet för att jobba på Elektrikerförbundets Stockholmsavdelning och vara regionalt skyddsombud.

Han tycker att det är viktigt att partiet i regeringsställning skickar signaler om att det prioriterar Arbetsmiljöverket och säger att det ska bli fler oannonserade besök.

– Sedan måste det bli verkstad också. Det kan handla om att uppmärksamma att här åkte det här företaget fast och det kostade pengar så att man skrämmer nästa företag att inte göra samma sak.

Claes Thim poängterar att det är stor skillnad mellan annonserade och oannonserade besök.

– Vi skyddsombud som är på golvet vet att när Arbetsmiljöverket kommer så hör de ofta av sig innan och då städar man på bygget så det är rent och fint. Det är inte dåligt, men veckan efter går man ibland tillbaka till standarden med sämre arbetsmiljö.

De andra förslagen som fanns med i Claes Thims motion fick inte bifall, de anses besvarade. Det var förslag om att se över regelverk för att ge skyddsombuden större skydd, att Arbetsmiljöverket ska kunna utfärda sanktioner mot utländska företag i Sverige och att ge ännu mer resurser till myndigheten.

– Regeringen satsade extra miljoner i budgeten till Arbetsmiljöverket för att få fler inspektörer och kunna komma upp i 300. Men det är fortfarande för lite enligt mig. Det behövs 150 ytterligare inspektörer om man går på ILO:s rekommendation. Hade jag varit ombud hade jag gått upp och försökt säga något där.

Här hittar du mer om S-kongress 2017