Hans konst ”visar hur liv, natur, samhälle, miljö och kultur ständigt attackeras av kapitalismens destruktiva krafter”, heter det i prismotiveringen. Man kan tillägga att Stefan Jarl också är en synliggörare av något som underhållningsindustrin nogsamt städar undan: arbetet.

Folk arbetar i hans filmer – samerna på fjället, personalen på Gästgivargår’n och de gamla lantbrukarna ute på slätten.

Även i porträtten av Ricky Bruch, Bo Widerberg och Thommy Berggren är arbetet i fokus. Ju mer utarmat och sönderstressat lönearbetet blir, desto mer tenderar vi att förguda artisterna, idrottsmännen och konstnärerna. Men Stefan Jarl avmystifierar dem, gör dem till duktiga hantverkare bland andra. Det blir en hyllning till det skapande arbetet.

När Stefan Jarl (nu 76 år) var barn såg han sin far bagaren arbeta. Han längtade efter att få hjälpa till, att vara delaktig i den kreativa processen. Med samma blick betraktar han nu de arbetande människorna.

Perspektivet på samhället blir underifrån. Då blir det lätt trassligt med de högre makter som sitter på pengarna och distributionskanalerna. Dom kallar oss mods hade premiär på en porrbiograf. Godheten fick inte visas på TV under valrörelsen.

Robespierrepriset på 10 000 kronor gick till reportern Anna Roxvall. Pristagarna utsågs tidigare av Jan Myrdal-sällskapet. I år stod Lasse Diding, den radikale hotellägaren i Varberg, för hela evenemanget. Men priserna är kollektiva angelägenheter, en uppmuntran till alla som delar Stefan Jarls motto.

Mikael Nyberg

FOTNOT: Jag fick Leninpriset 2016. Första frågan från journalisterna var hur jag kunde ta emot ett pris med detta namn. Jag berättade att Hjalmar Branting efter Lenins död hyllade den ryske revolutionären, och att jag inte såg några skäl att invända.

Tidigare pristagare

Priset har tidigare gått till Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall, Jan Guillo, Mikael Wiehe och Mikael Nyberg. Susanna Alakoski tackade nej till priset 2013.