LÄS OCKSÅ HRF varslar om strejk för låglönesatsning

Om två veckor går HRF ut i strejk på 19 hotell i sex städer om arbetsgivarna inte går med på den låglönesatsning som HRF och övriga LO-förbund kräver. Det meddelade fackförbundet på onsdagseftermiddagen. Nu går LO ut och stöder sitt medlemsförbund.

– Vi blev informerade av HRF på ett möte halv åtta i morse. Det var inte svårt för LO-styrelsen att fatta ett beslut. Vi bestämde att vi enhälligt står bakom HRF:s legitima krav att få samma låglönesatsning som handeln och industrin har fått, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han ser det som ”oerhört märkligt” att arbetsgivarorganisationen Visita, som är HRF:s motpart i förhandlingarna inte vill genomföra samma låglönesatsning som man inom LO-förbunden fått igenom i tidigare avtal.

– Industrinormeringen har varit det som styrt lönebildningen sen 1997. Att Visita vägrar att acceptera den är minst sagt anmärkningsvärt. Det finns ingen skillnad på det HRF krävt i förhållande till det Handels och industrin fått, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Kan man vänta sig sympatiåtgärder från andra LO-förbund?
– Vi har inte tagit upp det. Det är alltid den organisation som tar ut medlemmar i strejk som begär sympatiåtgärder. Jag hoppas att det inte ska bli nödvändigt och att Visita ändrar sig.

Vad händer nu från LO:s sida?
– Nu väntar vi in HRF och sedan diskuterar vi vidare med avtalssekreterare och styrelse i veckan. Vi får se hur vi går vidare. I dag gör vi ett stöduttalande för HRF – för de har rätt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Industriavtalen är de kollektivavtal som blir klara först i avtalsrörelsen och som bestämmer det så kallade ”märket” alltså den lönenivå som övriga parter på arbetsmarknaden ska rätta sig efter vid sina förhandlingar.

Men redan så fort avtalen var klara i förra veckan uppstod oklarheter kring vad märket egentligen var. Fackförbunden ser det som att hela paketet, en löneökning på 6,5 procent under tre år plus en låglönesatsning i kronor för dem med löner under 24 000, är en del av märket.

Arbetsgivarorganisationerna menar å sin sida att märket bara handlar om den procentuella löneökningen. Svenskt Näringsliv kritiserar i ett pressmeddelande strejkvarslet från HRF. De menar att man försöker ”tvinga sig till löneökningar utöver det märke industrin har satt”.

– Agerandet är helt oacceptabelt och utgör ett hot mot den svenska lönemodellen, säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson i pressmeddelandet som fortsätter:

– Märket är satt och ska följas av alla parter. Hotell och restaurangfacket är inne på en farlig väg och när man försöker dra igång en huggsexa om lönerna. Ytterst hotas svenska jobb och företag.

Läs mer om låglönesatsning

• HRF varslar om strejk för låglönesatsning

Skild syn på låglönesatsning

Avtal klara inom Handeln

• ”Den här uppgörelsen drar inte upp kvinnolöner” – HRF:s Jenny Bengtsson

• ”Bra att lågavlönade får mer” – baristan Andreas Törnqvist om LO-samordningen

LO:s lönesatsning: liten effekt på löneskillnader

Det blir en LO-samordning med låglönesatsning