”Jag är gråsosse, den mest radikala människa som finns numera brukar jag säga. En som tycker att det är idiotiskt med privata företag som tar ut vinster i välfärden, och att orsaken till att människor är arbetslösa är att det inte finns jobb.”

ARBETET GÅR PÅ BOKHANDEL MED Stefan Carlén. Vissa kollar på tv-serier. Andra teoretiserar för att koppla av. Läser en bok, skriver en bok, försöker förstå hur allt hänger ihop.

”Det finns inget jag inte är intresserad av”, säger utredningschefen och chefsekonomen (på Handels), 70- och 80-talspunksångaren (band i urval: Skäms, Slaskfittorna, Avskum), före detta Ordfront-ordföranden, En bok för alla-kämpen, författaren och den stolta gråsossen Stefan Carlén.

Inför intervjun som ska utgå från en hobby svarar han på mejl: ”Oj oj – fritidsintresse. Jag har fem barn. Det jag gör på fritiden för att koppla av är att läsa, skriva böcker och se en eller annan AIK-match. Någon särskild hobby har jag inte. Men vi kan väl ses i en bokhandel?”

Nu står Stefan Carlén vid hyllorna med skönlitteratur inne i bokhandeln i Stockholm. Han brukar börja här, sedan gå vidare till samhälle och debatt. Han har precis vänt sista bladet i Paul Masons bok Postkapitalism, som menar att den nyliberala kapitalismen har spelat ut sin roll.

Mason, Piketty, Klein, och hans egna böcker om Reinfeldt. Ser vi en ny vänstervåg inom ekonomisk litteratur samtidigt som högerpopulismen breder ut sig?

– Vänstern borde ha en betydligt större roll att spela nu. Vi har tidigare formulerat en samhälls- och mediekritik som nu på ett skruvat sätt tas över av extremhögern. Vi har alltid pekat på en klyfta mellan folket och makteliten och plötsligt har det blivit fult att säga det. Vad är det som gör att våra frågor förfulas av våra värsta motståndare och vi bara låter det ske?

– Och nu har de skruvat det ytterligare ett varv, suckar Stefan Carlén, till att man döljer sanningar. Och att sanningar de själva hittar på ska väga tyngre än fakta.

– Vänsterns tidigare mediekritik handlade mycket om att ägarkoncentrationen i media spelar en viss roll för vinklingen och den är fortfarande relevant. Men det var sällan så att fakta ifrågasattes. Den här utvecklingen skrämmer mig.

Han och utredaren Christer Perssons senaste rapport visade att regeringen kan nå sitt mål om lägst arbetslöshet i EU 2020. Att få fler i jobb kan också hindra högerpopulismen, betonar Carlén.

– Det finns de som hävdar att det inte finns ett samband. Men det finns en tydlig koppling mellan hög arbetslöshet, svag arbetsrätt, låg
a-kassa och högerpopulism.

I rapporten märks en ilska över att staten sparar när det går så bra. Det som krävs är stora offentliga investeringar, menar Carlén och Persson. På ekonomspråk: en expansiv finanspolitik.

– Förra året gjorde staten ett stort överskott trots hög arbetslöshet. Som facklig ekonom tycker jag att det är ett svek, att strama åt och spara samtidigt som många människor är arbetslösa och vi har stora behov av investeringar och välfärd.

Genom det strikta rapportspråket pyr också frustrationen när begreppet Nairu kommer på tal. Nairu, eller jämviktsarbetslöshet, är den punkt som vissa menar att arbetslösheten inte får gå under. Då ökar inflationen som måste bekämpas med högre räntor.

– Begreppet har ifrågasatts och likaså de beräkningar som nu görs för att komma fram till var punkten är. Enligt den modell man nu använder ligger Nairu på knappt sju procent.

Men där är vi ju i dag? Hur ska då regeringens mål nås när lägsta arbetslösheten i EU är 3,7 procent?
– Ja, vi försöker få fram att det inte finns något som säger att Nairu ens existerar. Annat än som en tankevurpa, höll jag på att säga. Om vi menar allvar med målet måste regeringen och även riksbanken testa gränserna för det som i dag beräknas som jämviktsarbetslöshet.

Som styrelseledamot i En bok för alla ser Stefan Carlén läsfrämjande som ett annat vapen mot högerpopulism och förenklingar. Sedan stödet för En bok för alla avskaffades 2007 har läsandet i arbetarklassen sjunkit rejält.

– Läsandet är bra för allt! Du främjar det kritiska tänkandet och förstår instinktivt bättre när det är riktiga fakta och när det är påhittat. Har du en stor grupp i samhället som inte är analfabeter men aldrig läser har du också en grupp som är mycket mer mottaglig för propaganda och enkla lösningar. Det är samhällets största fara.

Arbetets intervjuserie

Aktivisten Jenny Bengtsson tar ett steg tillbaka

• Känslor och nationalekonomi hos LO:s jämlikhetsutredare Marika Lindgren Åsbrink.

Om Stefan Carlén

Född: 1964.

Bor: Gustavsberg.

Tjänar: 62 000 kronor.

CV i korthet: Lärare och forskare i ekonomisk historia vid Stockholms Universitet. Förbundsekonom och utredare på Handels. Nu chefsekonom och utredningschef på förbundet.

Lyssnade senast på: Nirvanas skiva Nevermind.

Läste senast: Postkapitalism av Paul Mason.

Vilket lästips ger du till:

… Anna Kinberg Batra?
The Global Rise of Populism av Benjamin Moffitt. ”En djup analys av en politisk kraft som man inte bör leka med.”

… Jimmie Åkesson?
Åka buss av Henrik Wallnäs och Matilda Ruta. ”En barnbok om flyk-tingar som kanske kan rubba det hårdaste av hjärtan.”

… Donald Trump?
Barskrapad av Barbara Ehrenreich. ”Verkliga fakta om låga löner och usla villkor i den amer ikanska detaljhandeln.”

… Magdalena Andersson?
Har vi råd att arbeta av Ernst Wigforss. ”En lyckosam företrädare om efterfrågans betydelse för att minska arbetslösheten.”

… Carola Lemne?
Kallskänkan av Jenny Wrangborg. ”För nödvändig insikt om villkoren för arbetare i servicesektorn.”