Grattis till nomineringen, Sandra.
Tack, så oerhört roligt. Det är ett pris där flera journalistiska idoler har förekommit och förekommer. Är både stolt och nöjd.

På vilket sätt har du ”ökat förståelsen”?
– Det får nästan den som valt bidragen svara på. Men det skrevs ju mycket om det som hände hösten 2015 utan att de som kanske främst är drabbade, de som flyr, riktigt kom till tals. Det var mycket åsikter och siffror då. Så jag försökte väl göra det klassiska, träffa människor och berätta om samhället genom dem.

Hur viktig är den sortens journalistik?

– Jag tror att långsammare journalistik, det vill säga sådant som får ta lite tid delvis är avgörande för journalismens överlevnad. Snabba nyheter behövs så klart också, men läsarna/lyssnarna/tittarna, inklusive mig själv, har nog svårt att hänga med i att allt händer hela tiden. Så om ägarna läser, satsa gärna mer resurser på journalistiken.

Läs Sandra Lunds serier

13 månader – följ Marwan Arkawis år som svensk

De som gör något

LÄS OCKSÅ Arbetets Sandra Lund kan vinna EU-pris för sin journalistik