”Inte sedan Hasse Ericsons dagar har en ledande person i vårt förbund nagelfarits i medierna på det sätt vi nyss varit med om.” Så skriver Markus Pettersson i sin ordförandekrönika i Transportarbetaren.

Mitt i turbulensen har avdelningarna varit mitt uppe i arbetet med att nominera ny ordförande och ny ledning för förbundet.

I fredags gick nomineringstiden ut och i slutet av veckan sprättar valberedningen kuverten.

– Då tittar vi igenom alla nomineringar och sedan börjar resonemanget om vilka vi ska föreslå, säger valberedningens ordförande Dag Leander.

Men hur laguppställningen blir kommer vara oklart in i det sista. Inför kongressen finns nämligen flera förslag som kan rucka på den nuvarande ordningen. Det finns förslag både om att ändra stadgarna så att tidigare ordföranden Lars Lindgren kan väljas om och att ha ett verkställande utskott med fyra personer istället för tre som nu. Den fjärde personen ska, enligt förslaget, vara förbundets avtalssekreterare.

– Det finns ett förslag om att man förutom de tre som sitter i VU idag ska ha en avtalssekreterare precis som de flesta andra förbund och LO har i dag, säger Dag Leander.

På grund av de här möjliga ändringarna behöver valberedningen föreslå flera alternativ på ny ledning. Och eftersom vissa avdelningar när de nominerat inte säkert har utgått från att stadgarna kan ändras kan nomineringsprocessen behöva öppnas någon dag på kongressen 3-8 juni i Örebro, förklarar Dag Leander.

– Vi vet inte säkert förrän vi är på kongressen vilka alternativ som finns kvar.

Rent formellt är inte valberedningen bundna av att utgå från antalet nomineringar, men det spelar in och för att frångå det behöver valberedningen en bra motivering.

Det är ännu inte beslutat när valberedningen kommer att presentera vilka kandidater som fått flest nomineringar.

Nu börjar en process där de måste stämma av med de nominerade om de verkligen vill kandidera. Och där valberedningen behöver skaffa sig bättre koll på vilka personerna är för att sätta ihop ett bra team.

– Det här är ingen enmanshow utan ett lag. Sedan är vårt förslag bara ett förslag – kongressen beslutar. De kan avfärda vårt förslag och säga att de vill ha det på ett annat sätt.

En kontroversiell fråga inför kongressen är om Lars Lindgren, som avgick förra fredagen som ordförande, kommer ha möjlighet att väljas om och hur starkt stöd han har.

– Antingen står han kvar som kandidat och vill bli omvald eller så meddelar han att han backar ut och då går han ut med det själv. Det är de två alternativen, men nu vet jag inte hur det ser ut.

Läs mer om Transport

Lars Lindgren vill bli Transports ordförande – igen

• Så ska Transport undvika framtida snedsteg

• Lars Lindgren avgår med omedelbar verkan

• Ledare; Allt måste kunna förklaras inför de medlemmar som varje månad betalar sin fackavgift.

• ”Lite speciell stämning här” – nya uppgifter om Transportbasen

• ”Det blir ju inte lättare att få medlemmar” – reaktioner från Transportavdelningar

• Transports ordförande bjöd på starksprit