LÄS OCKSÅ Hur låga löner går det att försörja sig på?

Vilket liv kan man leva på den här summan?
– Man måste ha en mycket disciplinerad livsstil och noggrant planera alla inköp. Det går ju att leva på mycket små inkomster under en begränsad tid. Det är en personlig utmaning att spara ihop en summa på kort tid eller ha köpstopp under en begränsad period.

– Men ska man bygga upp ett liv? Ja, då går det med myrsteg. Vi är ju vana vid en helt annan levnadsstandard. Att se sådana här siffror är chockerande.

Hur påverkar det vardagen?
– Det kommer att krävas en strategi för att klara sig, och involvera nära och kära för att hitta lösningar för dagliga inköp Det går att leva under små omständigheter om man vet att det inte ska vara för evigt. Men utifrån den här levnadsnivån är det nästan inte möjligt att ta sig vidare.

Rent konkret, går det att leva på 12 200 kronor i månaden?
– Det handlar om vilken livssituation man har. Är man singel och kan bo billigt så klarar man sig bättre. Men man måste kanske ha flera jobb? Jämför man med studiemedelsnivån, som ligger på runt 10 000 kronor, är det här en aning högre. Men det finns inga extra pengar till någonting.

Går det att leva på för en familj?
– Är man fler i familjen krävs det ytterligare en lön. Alternativt att den andra går på a-kassa. Jag skulle gissa att man har rätt till bostadsbidrag om man har så låg inkomst. Har man barn tillkommer barnbidrag.

Vad får man försaka?
– Det går inte att spara och det är ett problem i sig. Ett par glasögon kan välta alltihop. Barn kan få bidrag för glasögon men inte vuxna. I så fall får man leta på internet efter billigaste alternativen.

– Läkarbesök blir en utmaning som måste inrymmas inom månadsbudgeten. Man kommer inte ha råd med dyra tandläkarbesök. Resekostnaderna kan man minska om man till exempel börjar cykla.

Hur går det med det där lilla extra?
– Utgifter för fritid och nöje kan man behöva spara in på. Semester blir svårt, man får ha en strategi för hur man ska finansiera den.  Det blir nödvändigt att alltid leta de billigaste alternativen, inför varje inköp.

Är det hållbart?
– Jag antar att det är meningen att lägstanivålönerna ska vara så här låga för att öppna upp arbetsmarknaden till nya jobbmöjligheter. För den som får så här låg lön är väl tanken att det är ingången till något bättre?

– Man får tänka vad är alternativet? Ställa det mot att inte komma in på arbetsmarknaden alls. Men på lång sikt är det inte hållbart.