Efter att fack och arbetsgivare inom industrin gjort upp om nya avtal, och angivit takten för löneökningarna i Sverige, kan flera andra branscher komma att teckna avtal de närmaste dagarna.

Detaljhandelsavtalet och partihandelsavtalet, som berör 170 000 respektive 30 000 anställda, löper ut natten till lördag. Vid 18-tiden på fredag kväll förhandlade Handels och Svensk Handel för fullt, enligt Handels presstjänst. Parterna planerar att fortsätta förhandlingarna lördag och söndag – ”de kör tills de är klara”, enligt presstjänsten. En kommande uppgörelse på handelns område blir ett test på hur det ”märke” som parterna inom industrin har satt fungerar i praktiken.

HRF och Visita ska ses för att fortsätta sina förhandlingar på söndag eftermiddag. Det uppger både Per Persson, avtalssekreterare på HRF, och Antje Dedering, förhandlingschef på Visita.
– Vi har några ganska svåra frågor kvar att lösa, säger Per Persson.

Pappers avtal går också ut i natt och förhandlingar pågår under fredagseftermiddagen.
– Vi ska träffa dem igen strax, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna om Pappers strax efter klockan fyra.
Även transportavtalet har sitt slutdatum i dag. Arbetsgivarparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund skriver dock på sin hemsida att förhandlingarna fortsätter i nästa vecka och att nuvarande avtal fortsätter att gälla under tiden.

Fastighets avtal för fastighetsskötare löper också ut natten till lördag. Förhandlingarna med motparterna Fastigo (de allmännyttiga bostadsföretagen) och Almega (de privata fastighetsägarna) har hunnit långt. ”Vi har bokat in förhandlingar onsdag – fredag i nästa vecka och hoppas ha ett avtal klart då”, säger Joakim Oscarsson, ombudsman på Fastighets. Också specialserviceavtalet, som gäller dem som arbetar med sanering efter bränder och liknande, går ut den 31 mars, och ett nytt avtal kan bli klart mot slutet av nästa vecka.

IT- och telekomavtalet mellan Almega å ena sidan och Unionen, Seko och Sveriges Ingenjörer å den andra står sedan på tur. Enligt Almegas presstjänst skulle en uppgörelse kunna vara klar i mitten av april.

Vision förhandlar med SKL om ett nytt avtal för 100 000 kommunala tjänstemän. Biträdande förhandlingschefen Karl Lundberg bedömer att det kan dröja en vecka eller tio dagar innan det nya avtalet kommer på plats.

Jenny Berggren