Drygt 44 år efter Storbritanniens inträde i dåvarande EG den 1 januari 1973 väntas landets EU-ambassadör Tim Barrow strax efter lunch i dag knacka på hos EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i Bryssel.

Med sig har han ett brev från premiärminister Theresa May — åtta sidor långt, enligt vad som sagts på förhand — om att det nu har blivit dags att åkalla Lissabonfördragets artikel 50 och trycka på knappen för avstigning.

Vill du läsa fler globala nyheter? Följ oss på Facebook

May undertecknade brevet på 10 Downing Street i London sent i går kväll.

Kring klockan 13.30 kommer May att tala i det brittiska parlamentet.

– Vi är en stor union av människor och nationer med en stolt historia och en ljus framtid. Och nu, när beslutet har fattats att lämna EU, är tiden mogen att samlas, kommer hon att säga enligt det förskrivna talet, enligt AFP.

Därmed kan den formella processen kring landets utträde ur EU komma i gång.

Vad som sker i dag lär dock främst bli en massa kommentarer från allehanda inblandade och andra förståsigpåare.

Några förhandlingar kommer inte att komma i gång förrän tidigast i maj. Dessförinnan samlas stats- och regeringscheferna från de 27 länder som blir kvar i EU i Bryssel den 29 april för att enas om ett förhandlingsmandat. Därefter ska ländernas EU-ministrar ta det formella beslutet att låta chefsförhandlaren Michel Barnier börja diskutera med London.

Målsättningen är att nå en fungerande uppgörelse redan inom 1,5 år, i lagom tid för att alla medlemsländers parlament därefter ska hinna ge sina formella klartecken före den 29 mars 2019.

Den dagen blir det annars möjligt för Storbritannien att utträda direkt ur EU, utan att någon uppgörelse nåtts.

En sådan situation vill dock knappast någon hamna i.

– Att inte nå någon uppgörelse är dåligt för alla, framför allt för Storbritannien, sade Donald Tusk i EU-parlamentet för två veckor sedan.