Aftonbladet rapporterar att Lars Lindgren nu meddelar att han ställer upp för omval. Detta endast några dagar efter att han meddelat sin omedelbara avgång efter Aftonbladets rapportering om bland annat representation med mer alkohol än vad förbundets muntliga policy tillät.

Enligt uppgift till Arbetet kom beskedet i ett mejl till alla avdelningsordföranden under måndagen. Till tidningen Transportarbetaren säger Lars Lindgren:

– Det här är det yttersta av demokrati. Jag har fått många samtal från människor som vill att jag ska ställa upp – men vill inte medlemmarna att jag ska bli ordförande så blir jag inte vald till det.

Enligt Aftonbladet skriver Lars Lindgren att han i fredags var oerhört stressad och i stark affekt, men att han har samma rätt som alla andra att ställa upp. Han säger också att han har mycket kraft och energi kvar.

Enligt Transportarbetaren tycker han att stormen huvudsakligen har handlat om småsaker.

– Men uppenbarligen har mitt omdöme inte varit tillräckligt bra, säger han. Vi kunde också ha önskat oss ett bättre regelverk, säger han till tidningen.

Men tillförordnade ordförande Markus Pettersson är inte lika positiv till Lindgrens eventuella comeback.

– Vi har under tre dagar hanterat alla medlemmar som var besvikna. Nu undergräver Lars Lindgren möjligheterna att bygga upp ett starkt förbund igen. Det är uppenbart att han inte sätter förbundets medlemmar i första rummet, säger han till Transportarbetaren.

Transports pressansvariga Jon Andersson, som vanligtvis jobbar på LO, säger till Arbetet att de inte kan kommentera beskedet just nu men att de känner till det. Han hoppar in på grund av det hårda trycket på Transports presstjänst.

– Jag hjälper till lite.

Enligt valberedningen är alla medlemmar i Transport är nomineringsbara till posten som ordförande, vilket alltså möjliggör för Lars Lindgren att kandidera trots att han inte längre är ordförande.

Samtidigt kvartstår situationen att han suttit så länge på sin post att han, enligt stadgarna inte kan väljas om. Men motioner till kongressen vill ändra de reglerna för att han ska kunna väljas om till ordförande.

Arbetet ringde i en tidigare artikel upp flera avdelningsordföranden för att få kommentarer till Lars Lindgrens avgång. En av dem var Magnus Dawest, ordförande för avdelning Norduppland/Gästrikland som tyckte att det var olyckligt att han avgått. När Arbetet når honom igen är han glad över det nya beskedet.

– Det är en stor glädje just nu att han vill ställa upp som ordförande. Han har avdelningens fulla stöd, säger Magnus Dawest som menar att det värsta med den här historien är att det kommit ut papper från förbundskontoret till medierna.

Läs mer om Transport

Så ska Transport undvika framtida snedsteg

• Lars Lindgren avgår med omedelbar verkan

• Ledare; Allt måste kunna förklaras inför de medlemmar som varje månad betalar sin fackavgift.

• ”Lite speciell stämning här” – nya uppgifter om Transportbasen

• ”Det blir ju inte lättare att få medlemmar” – reaktioner från Transportavdelningar

• Transports ordförande bjöd på starksprit

Karl Martinsson