Anställda och anhöriga till boende på äldreboendet Ekbacken hus H i Sundbyberg manifesterar tillsammans med representanter från Kommunal utanför Kommunhuset i Sundbyberg i dag i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.

– Vårt syfte är att informera kommunfullmäktige om att Frösunda omsorg har för avsikt att hyvla flera tjänster från 100 till mellan 80 och 61 procent, säger Jessica Klemetsson, ordförande Kommunal Stockholms län.

Enligt henne har initiativet till manifestationen kommit från de anställda och de anhöriga. En förhoppning med manifestationen är att kommunen ska riva upp upphandlingsbeslutet.  Enligt Jessica Klemetsson har kommunens politiker släppt igenom ett upphandlingsbeslut som försämrar för berörda anställda utan att beslutet varit tillräckligt förankrat.

– Frösunda omsorg har varit helt öppen under anbudsförfarandet med de förändringar de har för avsikt att genomföra i verksamheten. Men politikerna verkar inte ha läst på för nu är de helt tagna på sängen av den nuvarande situationen och skyller ifrån sig på tjänstemännen, säger hon.

Äldrenämndens ordförande i Sundbyberg, Maria Bohman Kreij (KD) håller inte med. Enligt henne har de anställda endast fått besked om den kommande månadens scheman, vilket hon menar har skapat en del oro och ryktesspridningar. Men förhandlingarna om tjänstgöringsgraderna har ännu inte påbörjats, menar hon.

– Självklart förstår jag den oro och upprördhet som personalen känner. Men från kommunens sida kan inte vi gå in och justera tjänstgöringsgraden för de anställda. Det är Frösunda omsorg som arbetsgivare som förhandlar med Kommunal om det. Det enda vi som politiker kan göra är att säkerställa att vården håller en god kvalitet. Vi får inte göra annat.

Driften av Ekbacken hus H kommer att tas över av Frösunda omsorg den 1 april.

– Blir det ingen förändring innan dess kommer den berörda personalen naturligtvis att drabbas ekonomiskt. Det handlar om mycket pengar att gå från 100 procent till 61. Så som arbetstiderna ser ut inom äldreomsorgen, med delade turer och varierande arbetstider kommer det även att göra det svårt för de berörda att stå till arbetsmarknadens förfogande för att få ut a-kassa eller komplettera med andra jobb. Risken är att de inte kan ta de deltidsjobb som erbjuds, säger Sanna Tefke, ordförande Kommunal sektion Solna Sollentuna.

Arbetet har sökt Frösunda omsorg för en kommentar men inte lyckats nå ansvariga.