Regeringens besked innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare därmed sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor.

– Vi har arbetat väldigt hårt från dag ett för att få ordning på de offentliga finanserna och pressa tillbaka arbetslösheten, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

– Nu har vi ett nytt läge i svensk ekonomi. Vi har ett överskott i de offentliga finanserna.

Därför kan regeringen nu ta ytterligare ett steg för att minska skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer, enligt Löfven.

Skattesänkningen kostar staten 2,1 miljarder kronor. För att sluta skatteklyftan helt mellan löntagare och pensionärer krävs ”många fler miljarder”, uppger finansminister Magdalena Andersson.

Förslaget träder i kraft första januari 2018. För den kvinnliga medianpensionären innebär förslaget 200 kronor mer i plånboken varje månad, enligt finansmarknadsminister Per Bolund.

– Det träffar en grupp som verkligen behöver större marginaler, säger han.

Ett av Socialdemokraternas vallöften var just sänkt pensionärsskatt, och budgeten i höst för 2018 blir nu sista chansen då ett skarpt förslag väntas. Visserligen har regeringen redan sänkt pensionärsskatten en gång tidigare under mandatperioden, men den var mest riktad mot pensionärer med de lägsta pensionerna.

Fortfarande betalar den stora gruppen pensionärer högre skatt än löntagare — en effekt av den förra regeringens jobbskatteavdrag som endast riktade sig till förvärvsarbetande.