NYMartin-K-webbledartopp

Knappt hann Nordeas vd Casper von Koskull kräva en vinst på 44 miljarder kronor och inte bara 40 miljarder – i annat fall skulle Nordea lämna Sverige – förrän danska medier kopplar Nordea till penningtvätt med mångmiljardbelopp till skatteparadiset Seyschellerna.

Avslöjandet kan inte förvåna någon. Nordea aspirerar sedan länge på titeln Sveriges ruffel- och bågbank. De har bistått höginkomsttagare i att föra ut pengar och figurerade även i de läckta Panamapappren med avancerat skattefusk.

Det är uppenbart att det höginkomsttagarfrälse som von Koskull anser sig tillhöra inte har en susning om en undersköterskas eller bilmekanikers vardag. Och inte vill ha.

Att välfärden solidariskt ska betalas av alla anses uppenbarligen inte gälla hans eget skattefrälse. Drivkraften verkar i stället vara att maximera Nordeas vinst och en ambition att i denna strävan minimera bankens inbetalningar av skatt. Finansieringen av skolor, vård och omsorg får undersköterskor och byggnadsarbetare stå för.

När Nordeas roll i Panama-svindlerierna avslöjades noterades för ovanlighetens skull en kraftig flykt av kunder från Nordea. Mängder av svenskar valde att byta bank till någon med högre moral. Vi får hoppas att denna kundflykt från Nordea fortsätter.