LÄS OCKSÅ Annelie Nordström beviljas inte ansvarsfrihet

Det var våren 2016 som kommunalskandalen briserade med dyra spritnotor, gratis semesterboende för förbundstoppar och nakenshow på den egna krogen Metropol Palais. Dåvarande förbundskassör Anders Bergström samt dåvarande ordförande Annelie Nordström lämnade sina uppdrag som en följd av granskningen.

Förbundets kongress nekade också ansvarsfrihet till de som hade haft ansvar för bolaget Lyran där restaurangverksamheten drevs.

Nu har dock Kommunals förbundsstyrelse beslutat att inte driva några skadeståndsprocesser, varken mot de tidigare styrelseledamöterna i Lyran eller den tidigare förbundsordförande Annelie Nordström.

– Den nya styrelsen för Handelsbolaget Lyran fick i uppdrag av Kommunals nya förbundsstyrelse att gå till botten med frågan. En skadeståndsrättslig utredning av de förhållanden som revisorerna anmärkt mot har nu gjorts. Den visar att sannolikheten för att med framgång driva en skadeståndsprocess är mycket låg, säger Johan Hessius, advokat och ny ordförande i handelsbolaget Lyran i ett pressmeddelande.    

Enligt Kommunals nya ordförande Tobias Baudin finns det nu inga juridiska processer kvar att driva efter skandalen. Men beslutet ska, enligt honom, inte ses som ett frikännande från ansvar.

– De här tre personerna fick inte ansvarsfrihet och det är ytterst allvarligt och väldigt ovanligt. Det här är inget frikännande från deras handlingar utan ett beslut om att det inte är lönt att driva det här skadeståndskravet vidare rent juridiskt, säger Tobias Baudin.

Enligt honom har man, efter att skandalen uppdagades, bland annat fattat nya policys kring alkohol och resor och tagit bort alla fallskärmar. Man har också inrättat en visselblåsarfunktion för att upptäcka oegentligheter.

– Vi ska bli ett nytt Kommunal som rakryggade ska kunna se medlemmarna i ögonen, säger Tobias Baudin.

LÄS OCKSÅ Kommunals långa resa mot rehabilitering

LÄS OCKSÅ Anmälan mot Kommunals revisor skrivs av

LÄS OCKSÅ Revisor granskar för sin revision av Kommunal

LÄS OCKSÅ Revisor slarvade bort handlingar