Den är som en zombie som aldrig kan dö. Frågan om det ska finnas en EU-minimilön eller inte.

Men vi börjar i en helt annan ände.

Diagrammen talade sitt tydliga språk, då Europafacket presenterade statistik som visar hur reallönerna utvecklats i EU de senaste 16 åren.

De första åren på 2000-talet fylldes plånböckerna på för arbetarna i de fattigaste delarna av EU. Reallönerna steg med nästan 10 procent i Rumänien, Lettland, Estland och Litauen under åren 2001 till 2008. Även i Grekland, Ungern, Tjeckien såg det ljust ut.

Det verkade som om lönerna i EU jämnades ut.

För fler globala nyheter – följ oss på Facebook

Sen kom krisen. Året var 2008. Finansmarknaderna kollapsade. Löneutvecklingen tvärnitade. Särskilt i Grekland och Östeuropa. Då fattigdomen bredde ut sig höjdes allt fler röster inom Europafacket för att politikerna skulle gripa in. Många ville att Europafacket skulle kämpa för att införa en minimilön i hela EU.

Främst svenska fack rasade mot sådana förslag. I Sverige är det inte politikerna som sätter lönerna utan fack och arbetsgivare som förhandlar.

Krocken mellan den nordiska modellen och Sydeuropas lönemodell är ett vanligt tema då Europafacket håller möte.

Diskussionerna brukar följa ett visst mönster. Först föreslår ett fack att man ska försöka införa en minimilön i EU. Nordiska fack argumenterar emot och sen blir det en kompromiss som landar i att det är bra med höjda minimilöner men att de länder som har ett annat system ska respekteras.

Zombien begravs. Några år senare kravlar den sig upp ur graven igen.

Senast var nog i Paris för två år sedan.

Där höll Europafacket kongress och ett italienskt fack ville införa en generell minimilön. Det blev en oerhört förvirrande tillställning. Det sjabblades med röstordningen och delegaterna visste inte vilket förslag de egentligen hade röstat på. När dimman skingrats visade det sig att kongressen bestämt sig för att inte införa EU-minimilön men att frågan skulle tas upp igen, lite senare.

Denna vecka möttes Europafackets styrelse på Malta (EU:s ordförandeland). På bordet fanns ett noggrant förberett förslag om minimilöner. Förslaget gick ut på att vissa länder skulle ha minimilöner medan andra skulle kunna behålla sin modell för lönesättning.

Kanske letade någon också efter en spade för att återigen begrava den där zombien som alltid brukar stå i glo i ena hörnet.