Pope Francis delivers his blessing during the Angelus noon prayer he delivered from his studio's window overlooking St. Peter's Square, at the Vatican, Sunday, Feb. 26, 017. (AP Photo/Gregorio Borgia)

Påven Francis oroar sig över de anställdas situation och anser att det är en allvarlig synd att sätta vinstintressen framför anställdas väl och ve. Foto: Gregorio Borgia-AP/TT

Påven ger sig nu in jobbdebatten. De som stänger företag utan att ta hänsyn till arbetare begår ”en mycket allvarlig synd” enligt Påven som leder 1,2 miljarder troende som ingår i den romersk-katolska kyrkan.

– Chefer som slår igen företag, stänger fabriker och omorganiserar utan att fundera på vilken effekt det får för arbetare begår en mycket allvarlig synd, sa Påven Franciskus i ett tal under onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

VILL DU LÄSA FLER GLOBALA NYHETER  – FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

Tiotusentals åhörare hade samlats på Petersplatsen i Vatikanstaten för att lyssna på hans tal.

Påven sa att han var oroad över familjerna till de anställda på TV-bolaget Sky Italia som genomgår en omstrukturering, rapporterar nyhetsbyrån.

Tv-bolaget planerar att flytta sin verksamhet från Rom till Milano men personalen har strejkat mot att jobb tros gå förlorade. Italiensk media har den senaste tiden även  skrivit mycket om omorganisationen på flygbolaget Alitalia.

Facket bedömer kan leda till att 2000 jobb går förlorade i landet där arbetslösheten ligger kring 12 procent.

Påven uttryckte en oro för att anställda i flera länder runt om i världen.

De affärsmän som satte pengar framför omsorg över anställdas begår enligt honom ”en allvarlig synd”.

”Arbete ger oss värdighet” sa Påven och underströk att cheferna på en arbetsplats har ett stort ansvar för att se till att ”varje kvinna och varje man kan jobba och därmed gå med högburet huvud och med stolthet se andra människor i ögonen”.

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time