Regeringen lägger i dag ett nytt förslag om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar. Efter långdragna förhandlingar mellan allianspartierna och regeringen är det nu bara Kristdemokraterna som bland allianspartierna ställer sig bakom förslaget, rapporterar SVT Nyheter.

Regelverket ska bara gälla större upphandlingar, en skillnad mot det tidigare förslaget.

Krav på arbetsrättsliga villkor i upphandling ska, enligt det nya förslaget, bara gälla statliga upphandlingar till ett värde över 1,2 miljoner och för kommuner ska gränsen gå vid 1,9 miljoner. Byggentreprenader får en gräns på 48 miljoner, enligt SVT. En tredjedel av alla upphandlingar kommer omfattas, enligt SVT.

– Vi har gjort allt vi kan för att det här inte ska missgynna små- och medelstora företag. Hela poängen är ju att skydda de företag som är seriösa och se till att stoppa en låglönekonkurrens som en hel del svenska företag utsätts för, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S), till SVT.

Att förslaget skulle missgynna mindre företag utan kollektivavtal var en av de kritikpunkter som allianspartierna lyfte fram när de röstade ner förslaget i riksdagen i slutet av november.

Sedan dess har det varit långdragna förhandlingar mellan regeringen och allianspartierna om vägen framåt, bland annat för att slippa EU-böter.

I det nya förslaget har även formuleringen om att myndigheter får ställa krav på tjänstepension och försäkringar i nivå med kollektivavtalen strukits. Ministern Ardalan Shekarabi kommenterar dagens besked så här i en video på Facebook och Twitter:

– I dag skapar vi förutsättningar för att det ska ställas krav på schysta villkor vid de stora upphandlingarna. Vi är inte helt nöjda, det är inte riktigt som vi ville. Men det är ett steg framåt i kampen mot lönedumpning vid offentliga upphandlingar.

LO kommenterar dagens besked så här på Twitter: ”Ok med bättre upphandling. Men inte tillräckligt. Alliansen + SD stoppade bättre förslag. Löntagarfientliga ligan”.

TCO:s ordförande Eva Nordmark skriver så här: ”Mycket bra och ansvarstagande av KD som, om detta stämmer, gör det möjligt att lösa frågan om offentlig upphandling”.

Läs mer om offentlig upphandling

Förslag om arbetsrättsliga villkor i offentlig upphandling dröjer

• Försenat förslag om arbetsrätt vid upphandling

• Förslaget om offentlig upphandling –  det handlar det om

• ”Högst beklagligt att den paragrafen ströks”

• ”Upp till kommuner att stoppa lönedumpning”

• Riksdagsnej till arbetsrättskrav

• Därför tänker vi rösta ja respektive nej till upphandlingslagen

• Fackliga röster om omstridd upphandlingslag

• TCO hotar anmäla Sverige