”Vi vill utreda om den finns modeller som kan jämna ut lönerna på ett bättre sätt” säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin. Tillsammans med de andra 6F-facken ska Elektrikerna utreda industrimärkets roll.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver i dag 6F-förbunden att de ska tillsätta en utredning för att titta på alternativ till den nuvarande lönebildningsmodell där industrin avgör löneökningstakten. I 6F ingår Elektrikerförbundet, Byggnads, Seko, Fastighets och Målareförbundet.

De hänvisar till att Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe sagt att arbetsgivarna säger upp industriavtalet, som är viktigt i dagens modell, om IF Metall går till konflikt för den låglönesatsning som LO-förbunden begärt gemensamt. Förbunden menar att detta är ”ett tydligt besked om att industriavtalet kan vara ett minne blott inom en snar framtid”.  De skriver att de därför har beslutat att tillsätta utredningen.

Samtidigt levererar 6F-förbunden själva kritik mot den nuvarande lönebildningsmodellen. De skriver att det inte längre är självklart att industrin ska ha den normerande rollen, samt att tjänstemännens löner dragit ifrån samtidigt som man med nuvarande modell inte lyckas utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor.

Ska man tolka detta som att ni vill avskaffa industrimärket eller som att ni förbereder er på att arbetsgivarna säger upp industriavtalet?

– Det är flera parametrar, men arbetsgivaren har ju hotat med att avskaffa det så det måste man ju ta i beaktande, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, just nu även ordförande för 6F.

– Men vad vi i grunden vill är att utreda om den här modellen är den bästa eller om det finns bättre modeller som kan jämna ut lönerna på ett bättre sätt och där vi kan plocka ut mer pengar. I dag går en för stor del av pengarna till tjänstemän, chefer och ägare, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ Calmfors: Lönenormen kan kollapsa

Han menar att det finns utrymme för att ta ut mer pengar och att de pengarna skulle kunna användas till att satsa på lågavlönade eller att justera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Samtidigt säger Jonas Wallin att 6F inte vet något bättre alternativ än att den internationellt konkurrensutsatta industrin sätter ramen för vilka pengar som finns att diskutera i avtalsrörelsen.

– Så det har vi inte varit kritiska till på det sättet. Däremot har vi varit kritiska till att vi har landat på en nivå i samordningen, men sen gör industrin upp på en mycket lägre nivå.

Det innebär alltså att LO-förbunden tillsammans bestämt sig för ett gemensamt lönekrav att gå in i förhandlingarna med, men att märket sedan blivit mycket lägre då industrin gjort upp om den i sina förhandlingar. Jonas Wallin säger att det funnits önskemål om att det till exempel skulle krävas beslut i LO-styrelsen innan industrin gör upp om märket i sina förhandlingar.

Är ni alltså besvikna på hur industrin har skött sina förhandlingar?

– Vi kan ju konstatera att den modell vi har haft har lett till ganska höga reallöneökningar, på så sätt ska de ha beröm för att de har gjort ett bra jobb, säger Jonas Wallin, men han återkommer till att man å andra sidan menar att man kunde fått ut mer som då kunde använts till löneutjämning.

Ni företräder förbund i branscher där det går relativt bra, blir det svårt för er att stå för de löneökningar ni får till enligt industrimärket inför era medlemmar?

– Det är absolut så att det är en press på oss. Medlemmarna är inte dummare än att de ser vilka löneökningar som betalas till tjänstemännen och chefen, så de vet ju att det finns utrymme. Men det här är inte framför allt ett sätt att rätta till det.

Det är ännu inte klart vem som ska utreda lönebildningen på 6F:s uppdrag.