Striden om tiden är det hetaste slaget i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när anställda ska jobba. Handelsnytt har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu.
Arbetstidsfrågorna är ovanligt många och heta i årets avtalsrörelse.
Bild: Colourbox
Makten över arbetstiden är en grundläggande stridsfråga i avtalsförhandlingarna för fackförbunden inom LO. Så också för Handels i förhandlingarna för de anställda på lager och butiker. Arbetsgivarnas krav på flexibilitet står mot de anställdas önskan om trygghet och inflytande.
I förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för lager och e-handel kräver Svensk Handel att få hela makten över när arbete ska utföras. Arbetsgivarna vill kunna förlägga arbetstid årets alla dagar mellan klockan 05 och 24 med ob-ersättning som regleras i det centrala avtalet.
I dag kräver lagerarbete på kvällar och helger att arbetsgivaren kommer överens med det lokala facket om villkor och ersättning. Det ger facket en maktposition som Handels lagermedlemmar absolut inte vill lämna ifrån sig utan att få något värdefullt i gengäld. På kravlistan finns både kortare arbetstid, fler semesterdagar, fasta heltidsjobb som norm och större inflytande över när arbetsgivaren anlitar bemanningsföretag.
I detaljhandeln har arbetsgivarna redan stora möjligheter till flexibel bemanning. För många butiksanställda är problemet i dag att man har mindre arbetstid än man önskar, att man ständigt tvingas jaga extra timmar och har svårt att planera sin tid och ekonomi.
Hyvlingsdomen i Arbetsdomstolen i november visar att arbetsgivaren har rätt att minska din arbetstid från en dag till en annan utan hänsyn till turordning och uppsägningstid. Denna maktbalans vill Handels jämna ut genom avtalsregler som stärker de anställdas anställningsskydd.
2016 fick butiksanställda mer makt över arbetstiden genom flera nyheter i detaljhandelsavtalet: Arbetsgivaren och facket ska prata ihop sig om schema och bemanning, varje anställd får peka ut fem dagar per år då man vill slippa vara schemalagd, anställningar på allmän visstid ska vara minst 14 dagar. Tillsammans driver Handels och Svensk Handel ett projekt för att skapa fler heltider och stora deltider.
I årets avtalsrörelse kräver Handels att fasta heltidsjobb blir norm för butiksanställda och att de får ännu mer inflytande över sin arbetstid. Dessutom önskar man fler semesterdagar.
Den 1 april vet vi förhoppningsvis hur denna rond av dragkampen mellan fack och arbetsgivare slutar. Då ska nya kollektivavtal börja gälla för anställda i butiker och lager.