LÄS OCKSÅ ”Visar vilken attityd man har till personalen” – Seko sjöfolk om tvisten med Karlsson

I somras köpte mångmiljonären och ”känd från tv”-entreprenören Leif-Ivan Karlsson ett kulturmärkt fartyg i Stockholm. Han skulle förvandla det till ett ”maritimt nöjescenter”. Nu berättar StockholmDirekt att Leif-Ivan Karlsson själv ansökt om att sätta  bolaget i konkurs.

– Det går inte att få någon styrsel på personalen. De sjukskriver sig hela tiden. Och de är skyddade av facket. Det som hände var att jag fick dubbel personal. Sedan i somras har jag gått minus tre miljoner kronor på verksamheten, säger han till tidningen på telefon från Florida.

Han säger också att ha kommer att starta ett nytt liknande bolag, men utan anställda.

– Jag ska bara hyra in personal.

Under dagens ska Seko Sjöfolks ombudsman Chang Strömberg träffa konkursförvaltaren. Enligt förbundet rör det sig om 15 tillsvidareanställda, flera vikarier och visstidsanställda. De som inte fått ut hela sina löner riskerar att gå miste om pengar, då den statliga lönegarantin inte täcker hela beloppen med sex månaders uppsägningstid.

– Allt är inte klart än men ställs vi inför den situationen avser förbundet att begära sjöpantsrätt i fartyget Birger Jarl. Det innebär att vi kan tilltvinga oss löner som betalas genom att fartyget tas i pant. Det är en exklusiv rättighet som finns inom sjöområdet och som regleras i sjöfartslag, säger Chang Strömberg på Seko Sjöfolk till tidningen.