Tusenlappar. Månad efter månad. Kvinnor fortsätter att tjäna lite drygt 5 000 kronor mindre än män. Det framkommer i LO:s jämställdhetsbarometer som traditionsenligt släpptes inför 8 mars. Någon större förändring mot tidigare år kan heller inte utläsas.

Kvinnor i arbetaryrken har de i särklass tuffaste villkoren. Män i tjänstemannayrken tjänar häpnadsväckande nog varje månad dubbelt så mycket som en kvinna i ett arbetaryrke. Men också jämfört med männen i arbetaryrken är kvinnornas lön lägre. Deltidsarbetet är en viktig förklaring. Som framkommer i jämställdhetsbarometern jobbar kvinnor i arbetaryrken i snitt 79 procent av en heltid. För männen i arbetaryrken är tjänstgöringsgraden 93 procent.

Deltidsarbetet är många gånger inte ett frivilligt val. När arbetsliv ska pusslas samman med familjeliv blir det en krock – och det är tyvärr oftast kvinnan som får ta det större ansvaret för att få ihop de två.

I rapporten från LO svarar till exempel en femtedel att barnomsorgen sällan eller aldrig är öppen när de jobbar. Men det handlar också om att deltider är särskilt vanligt förekommande i kvinnodominerande yrken – och där arbetsgivarna är alldeles för dåliga på att ta sitt ansvar för att ordna heltidstjänster.

Siffrorna brukar rada upp sig till den här veckan i mars. I veckan släppte TCO sitt jämställdhetsindex för 2016 som visade att kvinnor fortfarande tar ut 70 procent av alla dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn. Årets siffror är till och med lite sämre än förra årets.

Någon jämställdhetsrevolution är alltså inte på väg. Och ska arbetsmarknaden någonsin bli jämställd måste också uttaget av föräldraledighet och vabbande bli mer lika mellan kvinnor och män.

Det är inte rut och rot som kommer att leda till jämställdhet. Däremot krävs det betydligt större ansträngningar för att fler ska kunna jobba heltid. Då behövs både kvällsöppna förskolor och en föräldraförsäkring som delar lika. Men lika viktigt är att LO-förbunden tar sin del av ansvaret.

När Arbetet i höstas granskade låglönesatsningen – som har som uttalat mål att minska gapet mellan kvinnors och mäns löner – framkom att ett restaurangbiträde skulle knappa in 0,11 procent på en maskinoperatörs lön. Jämställda löner kommer kräva större ansträngningar – liksom att man driver på för jämställda löner i alla lägen året om.