Bolaget begär ett så kallat intermistiskt beslut av Arbetsdomstolen, för att snabbt förklara stridsåtgärderna som olovliga. Ett sådant beslut skulle kunna innebära att de inte får ske innan domstolen yttrat sig om de är lovliga eller inte. Men yrkandet kan också avslås.

Det handlar om nio avdelningar i Hamnarbetarförbundet, på olika hamnar i landet som den 28 februari varslade om stridsåtgärden att lägga ned arbetet i tre timmar på fredag den 10 mars. Enligt förbundet är det en sympatiåtgärd med det spanska hamnarbetarförbundet Coordinadora som varslat om punktstrejker vid flera tillfällen i mars.

Bakgrunden finns i ett beslut från EU-domstolen som tvingar Spanien att ändra sin lagstiftning. Enligt facket kommer beslutet att leda till att tusentals hamnarbetare blir av med jobben. Enligt arbetsgivarens tolkning handlar den nya lagen om att det blir tillåtet att anställa oorganiserade hamnarbetare. Och att stuveribolag inte längre måste vara medlemmar i stuverisällskap.

Men Spaniens regering har ännu inte kunnat fatta beslut i frågan då stöd saknas i parlamentet, och punktstrejkerna har därför hittills skjutits upp.

Sveriges Hamnar skriver i stämningsansökan att det inte finns någon anknytning till förhållandena i svenska hamnar. Och att stridsåtgärden inte sker i fackligt utan ”politiskt syfte”. Och att den som deltar i en sådan strid på arbetstid begår ett ”brott mot anställningsavtalet”.

– Att vi blivit stämda kommer inte att påverka huruvida vi genomför stridsåtgärden eller inte. Däremot är det politiska händelser i Spanien som styr huvudkonflikten. Och det följer vi. Så om spanjorerna blåser av huvudkonflikten på fredag så blåser vi av sympatiåtgärderna, säger Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet.

Läs mer om hamnstrejk

MI ska granska vissa stridsåtgärder

• Hamnarbetarna ställer in strejk

• Låst läge i utdragen hamnkonflikt

Detta handlar konflikten i Göteborgs hamn om

• Hamnstrejk i Göteborg i gång

• Hamnfack utestängda från varselförhandlingar

• Göteborgs hamn varslar ett 30-tal

• Efter hamnstrejken – nu inleds medling

• Nya stridsåtgärder förbereds i hamn

• Strejkhot i Göteborgs hamn