Byggnads stödjer kvinnodagen genom att männen i fackförbundets styrelse bär rosa så kallade pussy hats. ”Vi ville visa solidaritet”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Varför pussy hats i dag?
– Det är en solidaritetshandling som kvinnorörelsen i USA tog fram. Vi vill visa vår solidaritet, stå upp för jämställdheten helt enkelt.

Var det självklart för alla i styrelsen?
– Ja, vi har jobbat länge med frågorna ända sedan kongressen 2014. Målet är minst 5 procent kvinnor till 2018. Och då går vi från 1 procent i dag.

Det är bara ett år kvar?
– Vi går framåt, arbetet skapas med våra jämställdhetsansvariga ute i regionerna och vårt kvinnliga nätverk. Signalerna därifrån är positiva, men det är jobb som aldrig får sluta. Det är verkstad vi är ute efter.

Vad är främsta orsaken till att 99 procent är män i byggbranschen?
– Det handlar om attityder, att stoppa machokulturen. Nätverken med kvinnliga byggnadsarbetare vittnar om allt från hur yrkesval presenteras av studie- och yrkesvägledare till sättet vi talar med grodor i mun som gör att folk mår dåligt. Vi vill välkomna alla, för mig är det här självklart.

Vart kommer mössorna ifrån?
– De är stickade av privatpersoner ute i landet som vi har köpt dem av.

LÄS OCKSÅ Debatt: ”Föreslå bygg för din dotter” – Johan Lindholm, Byggnads

LÄS OCKSÅ Hur jämställd är arbetsmarknaden? Här har vi samlat Arbetets granskningar, artiklar och diverse opinion om jämställdhet

LÄS OCKSÅ Här är årets jämställdhetskrav för LO-förbunden