BORLƒNGE 2017-03-07 Tv personer har knivskurits vid Arbetsfˆrmedlingen i Borl‰nge, skriver Dalademokraten. Det ‰r ‰nnu oklart hur allvarligt skadade personerna ‰r. Foto Ulf Palm / TT / Kod 9110

Två personer har knivskurits vid Arbetsförmedlingen i Borlänge. Foto: Ulf Palm/TT

Två personer knivskars på Arbetsförmedlingen i Borlänge, tuff arbetsmiljö för sophämtare vintertid och ett företag som helt slopat karensdag och löneavdrag vid sjukdom. Här är veckans arbetsmiljösvep.

• VÅLD MOT ANSTÄLLDA. Under tisdag morgon knivskars två personer på Arbetsförmedlingen i Borlänge. Enligt TT ska en man i 50-årsåldern ha gått till attack inne på Arbetsförmedlingen strax efter klockan nio. Enligt tidiga uppgifter till polisen var de skadade medarbetare på kontoret, men Arbetsförmedlingen gick senare ut med att de drabbade var anställda vid socialförvaltningen i Borlänge och organisationen Finsam. Händelsen inträffade i samband med ett planerat besök i Arbetsförmedlingens lokaler. De är förda till sjukhus men i nuläget är det oklart hur allvarliga skadorna är. Gärningsmannen har gripits och brottet rubriceras som försök till mord och grov misshandel.

• PERSONALBRIST. ”Anställda går på knäna” är rubriken när Lokaltidningen Stenungsund rapporterar om den ansträngda situationen på gruppboenden för funktionshindrade i kommunen. Det senaste året har 27 anställda sagt upp sig och på boendet Hamburgergård har hela sju av tio dagtidsanställda och en nattarbetare slutat. Kommunals skyddsombud Erika Hagberg har gjort två anmälningar om bristande arbetsmiljö och det har lett till ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Hon förklarar att det största problemet är bristen på undersköterskor och att det har saknats en plan för hur det ska hanteras. Utarbetad ordinarie personal har beordrats att jobba för att det saknas vikarier. Nu lovar cheferna bättring och har tagit fram en handlingsplan för bättre arbetsmiljö. Även Kommunals Erika Hagberg ser ljusare på läget med bland annat nya chefer.

• ARBETSMILJÖ. När det är mycket snö på vägarna försämras arbetsmiljön för sophämtarna. Tidningen Bohuslänningen har pratat med Anders Gillerstedt, arbetsledare på renhållningen i Uddevalla, som beskriver att det är slitsamt att jobba i snön och att det är någon som drar sönder en axel nästan varje vinter. ”Det tar hårt på ryggar och handleder också, det är en väldigt hög arbetsbelastning i den här snön”, säger han och ber invånarna att skotta rent från där sopbilen stannar och ända fram till soptunnan.

• ARBETSSKADA. Brandmannen Tommy Sand på räddningstjänsten i Göteborg har fått sin aggressiva form av prostatacancer klassad som arbetsskada, rapporterar SVT Nyheter Väst. ”Rök har ju alltid varit farlig, men förr i tiden så tänkte man inte så mycket på det. Det finns ju ingen exakt tidpunkt som man kan säga att då blev jag sjuk, utan det är lång exponering som det handlar om”, säger han. SVT Nyheter Västerbotten skriver att tre brandmän i södra Sverige fått cancer klassad som arbetsskada. Projektet Friska Brandmän, ett samarbete mellan flera fackförbund, arbetsgivare och myndigheter, har börjat sprida sig i landet. Det handlar om att brandmännen ska inleda arbetspasset i rena skyddskläder och om att skydda andningsvägar och hud.

• SLOPAD KARENSDAG. Företaget Timeapp har bestämt sig för att inte göra skillnad på om anställda är sjuka eller på jobbet. Tidningen Kollega skriver att företaget varken har karensdag eller löneavdrag vid sjukdom för sina omkring tio anställda. Timeapps vd Lars Knapasjö säger att han inte kan förstå varför företaget skulle straffa den som är sjuk. ”Om folk ska tycka att det är kul att jobba ska vi väl inte ge dem en örfil när de råkat bli sjuka”, säger han och tillägger att ”om någon vill vara hemma trots att han eller hon inte är sjuk måste vi ta reda på varför personen inte trivs och försöka lösa det. Vi är en tajt organisation och märker ganska snart om någon mår dåligt.”