LÄS OCKSÅ ”Min dotter tvingas ta lån åt mig”

Att Försäkringskassan ändrade sin praxis från och med den första november förra året har mött kritik. Bakgrunden var myndighetens tolkning av två domar från två olika kammarrätter. Den nya praxisen innebär att varje nytt läkarintyg kräver ny ansökan om sjukpenning.

Och att ingen ersättning betalas ut i väntan på beslut om det råder osäkerhet huruvida den försäkrade har rätt till det eller inte.

LO-TCO Rättskydds jurist Magnus Eriksson har tidigare kallat handläggningen för en ”skenmanöver” i Arbetet. Och hanteringen har drabbat människor som varit sjukskrivna en längre tid, som då står helt utan inkomst i väntan på besked.

Väktaren Helena Lundqvist, som inte kunnat jobba sedan 2008 då hon föll i en trappa på jobbet, berättade för Arbetet att hennes dotter tvingades låna henne pengar för att hon själv skulle klara sig efter att den nya praxisen började gälla.

Nu vill regeringen ändra lagen på området eftersom man anser att det lett till ”oro och osäkerhet” för sjukskrivna. I förslaget framgår bland annat att Försäkringskassan ska kunna betala ut sjukpenning för människor som redan har en sjukperiod på minst 15 dagar om inget talar emot det.

Den sjukskrivna ska också få information och tillfälle att yttra sig om Försäkringskassan tänker avslå begäran, innan ens fall avgörs. Dessutom ska den försäkrades SGI skyddas under väntetiden.

Carina Wellton, ordförande på Solrosuppropet.se, skriver i en kommentar på hemsidan att förslaget från Socialdepartementet är bra och tydligt. Men också att mer måste göras för att återupprätta förtroendet.

– Något regeringen skulle kunna göra är att se över hur Försäkringskassan kan införa så här stora förändringar baserade på två domar. Förtroendet för myndigheten, som ska stötta då livet får sig en törn, behöver återuppbyggas. Tänk om vi skulle hoppa till av glädje i stället för skräck varje gång det damp ned ett brev från Försäkringskassan?

Läs om sjukförsäkringen

• ”Försäkringskassans domar skapar rättosäkerhet”

• Läkare: ”Två av tre kompletteringar från FK irrelevanta”

• Krönika ”Stoppa jakten på sjuka” – Yonna Waltersson

• ”Vill bara bli frisk igen” – sex berättar om problem med sjukpenningen

• Väntande på omprövningar för sjukpenning har ökat med 500 procent