NYMartin-K-webbledartopp

Bankerna måste ta större ansvar för sina finansiella risker, anser regeringen och vill därför fortsätta ta ut en bankavgift till en fond som ska rycka in vid finanskriser. För bankerna betyder det en kostnad på tre miljarder kronor under 2018.

Svensk Bankförening slår ifrån sig och anser att bankerna redan tar ansvar för sina risker. Men tyvärr går det inte annat än att skämmas över bankernas bristande logik.

I siffrorna syns fakta:

Storbankernas vinst 2014 var 81 miljarder kronor, 2015 var den 106 miljarder och 2016 var vinsten 92 miljarder kronor. Dessa vinster skulle ha varit omöjliga om inte svenska skattebetalare gått in och räddat bankerna vid tidigare finanskriser. Tre miljarder motsvarar dessutom inte mer än bara cirka tre procent av bankernas årliga gigantiska vinster.

Därför måste bankernas egen lösning omedelbart avvisas. Hans Lindberg, vd på Svensk bankförening, varnar för att bankerna helt frankt kan komma att vältra över de tre miljarder kronorna på bankkunderna hellre än att bankerna tar av storvinster.

Men är det så att storbankerna går samman för att undkomma stabiliseringsavgiften är det naturligtvis ett flagrant exempel på olaglig kartellbildning som Konkurrensverket genast måste agera mot.