Hade min son överlevt? Hade jag gjort det? Tankarna finns där i bakhuvudet vid läsningen av nyheten om att första bilbebisen fötts efter stängningen av BB i Sollefteå. Hur hade det gått om vi hade behövt stanna vid vägrenen?

Om vissa förlossningar är oändligt utdragna är andra akuta och med vårdpersonal som står och stampar. Hur det kommer att bli vet man inte förrän man väl är där. Jag har fortfarande inte vågat gå igenom mina journalanteckningar efteråt. Det har fått räcka med att min sambo gjort det. Allt gick i slutändan bra. Men tanken på en bilförlossning ger fortfarande andnöd. Liksom det väcker ett raseri över att kvinnors kroppar behandlas som skräp.

”Utan byxor eller skor, med navelsträngen hängandes och vår dotter på bröstet får jag kliva ur bilen i snön, i minusgrader. Blottad för allmänheten.” säger den nyblivna mamman om upplevelsen att föda vid vägkanten. Hon är förbannad, kallar det för en mardröm.

Så ska alltså nyblivna föräldrar få uppleva sina första timmar med sin bebis. Då livet känns som allra skörast. När du för första gången ska känna på ditt barns små fingrar och tår. När du vill veta att allt är bra. När stygn ska sys, amning komma igång och du brottas med insikten att du har ansvar för ett helt nytt litet liv.

Det är inte den första bebisen som fötts vid vägkanten därför att ett BB närmare hemorten stängt igen. Inte heller den sista. Trots att sjukhuset i Sollefteå för tillfället är ockuperat av personer som är upprörda över beslutet är det likväl stängt.

För blivande föräldrar som bor i Sollefteåtrakten innebär det att de nu behöver åka tio till tjugo mil innan de är framme vid förlossningen.

Arbetet skrev i förra veckan om hur Försäkringskassan de senaste tjugo åren har lämnat två av tre kommuner. I många glesbygdskommuner är Arbetsförmedlingen bara bemannad någon dag i veckan. Invånare på mindre orter har på senare år fått vänja sig med en försämrad samhällsservice. Insikten om att det behövs en förändring för att vända utvecklingen börjar också infinna sig i bredare politiska lager.

”Nu ska hela Sverige leva” skriver Socialdemokraternas partistyrelse i nya riktlinjer inför partiets kongress senare i vår. Rimligtvis borde det också gälla födande kvinnor och deras rätt till en fullgod vård.