STOCKHOLM 2016-06-28 Arbetsfˆrmedlingen p Tunnelgatan Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT / Kod: 71754 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

INSÄNDARE/REPLIK. Moderaterna har en omfattande politik för fler i jobb: Lägg ner Arbetsförmedlingen, tredubbla rut-avdraget och ställ tuffare krav på nyanlända. Det skriver Katarina Brännström (M) i replik till Ulf Björk (S).

LÄS OCKSÅ Insändare: M-ledare har ingen egen politik – Ulf Björk

Ulf Björk (S) och medlem i IF Metall undrar vad Moderaterna vill – och det svarar jag gärna på.

• Vi vill satsa tio gånger mer än regeringen på att polisen ska kunna göra sitt jobb. Vi vill ha 2 000 fler poliser och att de ska få 2 000 kronor mer i månadslön.

• Vi vill lägga ner Arbetsförmedlingen och låta de som är experter på att matcha arbetssökande till jobb ta över uppgiften. Det är viktigare att den arbetssökande får ett jobb än att det är en myndighet som förmedlat det.

• Vi vill införa en ny lärlingsanställning i LAS så att personer som har svårt att få jobb kan få kombinera utbildning med arbete och lära sig jobbet på jobbet.

• Vi vill ställa tuffare krav på nyanlända att göra sig anställningsbara. Till exempel föreslår vi skolplikt för nyanlända vuxna som saknar grundskolekompetens och obligatorisk samhällsorientering redan under asyltiden – med prov.

• Vi vill också införa ett bidragstak så att det alltid ska löna sig bättre att arbeta än att gå på bidrag.

• Vi vill tredubbla rutavdraget för att bygga vidare på en populär reform som skapat många nya jobb och företag – som inte minst inneburit att många utrikes födda kunnat ta första steget in på arbetsmarknaden.

Detta är några förslag som vi moderater driver för att komma åt Sveriges samhällsproblem. Det stämmer, som Björk skriver, att antalet sysselsatta nu i högkonjunktur ökar och det är bra. Men det är trots regeringen, inte tack vare. Av de 32 000 traineejobb som S lovade i valrörelsen har det blivit lite drygt 300.

Vad som är mer anmärkningsvärt är att antalet långtidsarbetslösa ökar – dessa lämnar vänsterregeringen i sticket. Och detta borde väl även Ulf Björk tycka är allvarligt?

Är det inte anmärkningsvärt att en socialdemokratiskt ledd regering helt tycks blunda inför att motsvarande en miljon människor befinner sig i utanförskap?

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet