Storbolag efter storbolag väljer nu att bojkotta den branschkonferens som anordnas i Dhaka av BGMEA, Bangladesh klädtillverkare och exportråd. Bojkotten är en följd av händelserna i staden Ashualia i december då arbetare protesterade och strejkade för högre löner.

Arbetarna var anställda vid fabriker som tillverkar kläder åt europeiska och amerikanska företag. Efter drygt två veckors protester gav regeringen mandat att gripa och fängsla aktivister. 1 500 arbetare står åtalade för olika brott, varav 34 personer har fängslats.

För att stötta arbetarna har bland annat H&M valt att inte delta vid konferensen denna helg.
– H&M anser att det skulle sända ut fel signaler om vi deltar i konferensen gällande vårt uppdrag att stå upp för rätten att organisera sig fackligt. Vi hoppas att situationen kan lösas på ett fredligt sätt, säger H&M:s talesperson Iñigo Sáenz Master i ett uttalande. 

I Financial Times förklarar tyska C&A att företaget är ”djupt oroat över den senaste tidens frihetsberövande”. Den irländska modekedjan Primark har också meddelat att de inte kommer närvara vid konferensen, liksom spanska Inditex som bland annat äger Zara och Mango.

– Vi har inte hört något från dessa företag. Vi har skickat ut inbjudningar och om de väljer att inte delta, är det upp till dem, säger Mohammed Nasir, vice ordförande i BGMEA, till Financial Times.

Bangladesh klädindustri omsätter årligen cirka 30 miljarder dollar, närmare 300 miljarder kronor. Textilarbetare i landet tjänar så lågt som 68 dollar i månaden, knappt 700 kronor.