Sedan Ilmar Reepalus (S) utredning om vinster i välfärden blev klar i november har debatten varit intensiv. I dag går remisstiden ut för det omdebatterade förslaget. Som alltid har en rad myndigheter och större organisationer ombetts tycka till.

Men den här gången har också fler enskilda medborgare än vanligt skickat in remissvar. Orsaken till det är två kampanjer: En för och en emot förslaget.

På ena sidan står Svenskt Näringsliv med webbsidan svarareepalu.nu. Här uppmanas företagare att räkna ut hur de skulle påverkas och sedan skicka in ett remissvar med hjälp av en förskriven mall.

Därför är vi för eller emot vinstbegränsning i välfärden

Nyheter

– Vi upptäckte när vi pratade med företagen att de flesta var ganska ovana vid att skriva remissvar, säger Pär Henriksson, ansvarig för kampanjen på Svenskt Näringsliv om varför de startat sidan.

Exakt hur många företagare som skickat in remissvar är svårt att säga då alla skickar in från sina egna mejladresser. När Arbetet gör stickprov hittar vi både seriösa svar och mindre seriösa där tydliga förespråkare för vinstbegränsningar skickat in sina svar genom att använda Svenskt Näringslivs mall.

På andra sidan finns LO som driver kampanj för att få folk att skicka in så många positiva remissvar som möjligt, via sociala medier och webbsidan opinionsverket.se.  Här går det betydligt fortare: Man behöver bara fylla i namn och mejladress och trycka på en skicka-knapp.

Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, berättar varför organisationen valt att driva kampanj i frågan.

– Dels för att vi måste stoppa vinstjakten, dels för att vi tycker att det inte bara ska vara företagsledarna som uppmanas av Svenskt Näringsliv att skicka in remisser.

Hon menar att kampanjen snarare ska ses som opinionsbildning än något som skulle kunna påverka utredarna direkt. Och metoden kan komma att användas igen.

– Det kan vi mycket väl göra. Mig veterligen har det inte riktigt gjorts något liknande tidigare.

Mer om Välfärdsvinst

Kommunal sågar S-förslag om välfärdsvinst

Konkurrensverket: Nej till vinstgräns i upphandlingar

LO: Svek om det inte kommer förslag om välfärdsvinster

Vinster i välfärden – det du behöver veta

”Hederligare att föreslå ett totalförbud”

Allt mer av välfärden sköts i privat regi

”Det enda de tänker på är pengar” – anställda i privat välfärd

Vinsttaket kan ge miljarder