MALM÷ 2016-10-29 Den nyvalda MUF-ordfˆranden (Moderata Ungdomsfˆrbundet) Benjamin Dousa frÂn Stockholm pratar p lˆrdagen under fˆrbundets st‰mma i Malmˆ Foto: Bjˆrn Lindgren / TT / Kod 9290

Benjamin Dousa. Foto: Björn Lindgren/TT

Moderaterna talar inte längre om sig själva som ”det nya arbetarpartiet”. Nu riktar MUF:s ordförande stark kritik mot att partiet släppt begreppet. – Helt ärligt så vet jag inte vilken Moderaternas viktigaste fråga är just nu, säger Benjamin Dousa.

Om drygt en månad möts moderater i Karlstad för partiets kommundagar – Sverigemötet. Det har gått mer än tolv år sedan Fredrik Reinfeldt stod på Moderaternas 100-årsjubileum och pratade om ”en ny tids arbetarparti”. Sedan dess har loggor kommit och bytts ut.

Redan efter valet 2014 slutade Moderaterna centralt att använda ”Sveriges arbetarparti” i kampanjer och retorik, även om det har levt kvar längre bland M-förbunden ute i landet.

Allra hårdast har kanske Moderata Ungdomsförbundet (MUF) kramat sig fast vid sloganen, som retade gallfeber på både socialdemokrater och en och annan moderat när den skapades.

– MUF:s hållning är att Moderaterna har tappat frågan och använder berättelsen om det enda arbetarpartiet för lite, säger MUF:s ordförande Benjamin Dousa.

För mer än ett år sedan riktade några Stockholmsmoderater liknande kritik i en artikel på DN Debatt. Men Benjamin Dousa tar det senaste utspelet om så kallade no go-zoner, att kriminella ska kunna förbjudas på vissa platser, som ett färskt exempel på ett ”popcorn”. Alltså en småfråga som hindrar partiet från att fokusera och utveckla en tydlig politik.

– Det spretar från väldigt olika håll och finns ingen sammanhållen linje. Det måste vara tydligt varför man ska rösta på Moderaterna och inte något annat alliansparti eller SD. I dag tycker jag inte att det finns tillräckligt tydliga skäl att rösta på Moderaterna. Det som särskiljer oss från andra partier, det är arbetsfrågan. Nu är Moderaterna väldigt utspelsdrivna och det är snarare kvantitet än kvalitet på förslagen man släpper.

Men varför använder inte Moderaterna begreppet arbetarparti längre?
– Jag har inget svar på det. Jag tycker att hela partiet ska bli bättre på att använda berättelsen om Sveriges arbetarparti. Inte bara partiledning utan även förbunden på lokal nivå. Det ska vara den centrala berättelsen i vår identitet, säger Benjamin Dousa.

Han tycker att jobbfrågan och arbetslinjen ska vara partiets huvudfråga, kringgärdat av andra politikområden.

– På valdagen ska alla väljare kunna svaret på frågan: vilken är moderaternas viktigaste fråga? Det är jobbfrågan. Nu tror jag knappt att någon skulle svara det. Helt ärligt så vet jag inte vilken Moderaternas viktigaste fråga är just nu och det tror jag få kan svara på även bland de aktiva och väljarna. I stället för att släppa jobbfrågan och nya arbetarpartiet borde vi ha utvecklat det.

Benjamin Dousa och MUF har bilden klar för sig över hur jobbpolitiken bör utvecklas. Avskaffa Las och turordningsreglerna för att försämra fackens förhandlingsutrymme och för att pressa ner ingångslönerna. ”Det Moderaterna är sämst på nu är att prata ingångslöner”, konstaterar han. MUF vill också dödförklara den svenska modellen.

– Där vill vi gå längre än vad partiet vill. Den svenska modellen är utdaterad i sin konstruktion. Det kan inte vara så att LO hela tiden tillåts pressa upp de lägsta ingångslönerna. Det funkar i ett samhälle där man inte har så stor asyl- och anhöriginvandring. Men Sverige ser inte ut så nu. Det har kommit hit rekordmånga med lägre utbildningsbakgrund. Vi måste anpassa till läget nu.

Benjamin Dousa ser några möjliga vägval framför sig. Svenska modellen har ändå vissa syften, säger han, med rekordfå strejkdagar. Men han vill se en omprogrammering och hänvisar till Centerpartiets förslag som sågats av LO. Att ha särskilda avtal med lägre löner för nyanlända.

– Kanske ska modellen gälla för befolkningen i stort men att vi har en annan modell för nyanlända och långtidsarbetslösa. En separat modell tror jag är ett rätt innovativt sätt att rädda modellen som sådan på. Andra vägar är en ny anställningsform eller ett skarpt lagförslag om lägstalöner för vissa grupper.