Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

USA:s mäktigaste tror att Sverige håller på att kollapsa av all invandring. Men i själva verket är Donald Trump bara utsatt för ”Fox-effekten”.

Den konservativa tv-kanalen Fox News har nämligen tittare som är sämre informerade än människor som inte tittar på tv överhuvudtaget. Just därför kunde presidenten påstå att ”någonting hände i Sverige” i samma mening som han nämnde terrorattacker i Bryssel och Nice.

När alla undrade vad tusan hade hänt i Sverige relaterade Donald Trump i själva verket till en intervju på just Fox News om att svenska myndigheter skulle mörka en hög brottslighet bland invandrare. Det är inte första gången som Donald Trump reagerar på saker han sett på tv-kanalen som ägs av News Corporation, grundat av miljardären Rupert Murdoch.

Flera amerikanska studier, bland annat en från Fairleigh Dickinson University, visar att Fox-tittarna får mest missvisande information av alla tv-tittare. Inte så att de blir direkt fördummade av att titta på Fox News, men de matas med så kallade alternativa fakta.

2016 var förresten året då Fox News, för första gången, hade flest tittare av alla kabelkanaler. Totalt 3,8 miljoner tittare under en enskild dag. Att slänga sig med alternativa fakta som dessa människor lyssnar till är alltså Donald Trumps genidrag. Övriga medier, CNN, MSNBC, NBC, ABC… är ju som bekant hans fiender.

Men hur står det egentligen till med brottsvågen i Sverige? Well, den har inte ökat nämnvärt sedan 2005, enligt Brå. Och forskning om våldsbrott visar att största förklaringen är socioekonomiska skillnader, inte etniska eller kulturella.

Ändå pågår debatten om att våldet breder ut sig i Sverige. Det liknar inte annat än smutskastning av USA:s president.

Som tur är så är geografikunskaperna inte helt uppdaterade bland en del amerikaner.

Under mina tre år i landet förblev det vanligaste svaret ”nothing” när jag frågade vad de visste om vårt kära land. Bästa, eller snarare sorgligaste, kommentaren kom från tjejen i Des Moines när jag förklarade att Sverige låg i Europa.
”Europa – det låter som ett gulligt litet land”.

När Donald Trump nu uppmanar till bojkott av alla nyhetshus, förutom Fox News, får vi helt enkelt hålla tummarna för att amerikanerna slutar se på tv.