Om du åt frukost till Gomorron Sverige i SVT i dag tisdag kunde du se en orolig Fredrik Reinfeldt oja sig över det stundande presidentvalet i Frankrike. Där uttryckte den förre svenske statsministern och moderatledaren sin oro över att Marine Le Pen, partiledare för det högerextrema partiet Front National, kan bli Frankrikes nya president i vår.

Fredrik Reinfeldts ord är uppseendeväckande eftersom det är han och andra borgerliga ledare utanför Sverige som fört en ekonomisk politik som varit och fortfarande är de högerextremas främsta valarbetare. Nämligen en försämrad a-kassa och annan arbetarfientlig arbetsmarknadslagstiftning.

I en artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Journal of Common Market Studies visar statsvetarna Daphne Halikiopoulou och Tim Vlandas att arbetslöshetsförsäkring och arbetsmarknadslagstiftning är de avgörande ekonomiska faktorerna för stöd till högerextrema partier i Europa.

Och nu till det kanske mest anmärkningsvärda i artikeln: arbetslöshet och dåliga ekonomiska tider har ingen direkt effekt på stödet för dessa partier. Istället är det, som sagt, tillgången till en stark a-kassa som är det avgörande.

Regeringen Reinfeldt som hade makten mellan 2006 och 2014 genomförde de största försämringarna av a-kassan i svensk historia. En politik som lagt grunden för Sverigedemokraternas framfart. Valet 2006 fick SD 2,9 procent av rösterna. Valet 2014 fick de 12,9 procent av rösterna och en vågmästarroll i riksdagen.

Vem hejar Reinfeldt på i de franska valen kanske du undrar? Svaret är den borgerliga kandidaten François Fillon. En man som vill föra samma undermåliga ekonomiska politik som Reinfeldt gjorde.

I Sverige får vi hoppas att statsminister Stefan Lövfen och den rödgröna regeringen lyckas driva igenom en progressiv arbetsmarknadspolitik. Bara då har vi en chans att stoppa Sverigedemokraternas främsta valarbetare.