MALM÷ 2017-01-21 Polisens avsp‰rrningar runt ett flerfamiljshus i samband med att en ung man, fˆdd 1999, hittades skjuten i n‰rheten av en butik i Fosie i Malmˆ p lˆrdagskv‰llen. Pojken ‰r allvarligt men inte livshotande skadad. Enligt Aftonbladet kom larmet klockan 19.47 p lˆrdagen och tv g‰rningsm‰n ska ha skjutit offret i benet med tv olika vapen i ett trapphus i n‰rheten av platsen d‰r han pÂtr‰ffades. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

På bara tre dagar skedde tre dödsolyckor på arbetsplatser runt om i Sverige. Två fabriksolyckor och en bristande domkraft var orsaken till olyckorna.

Den första olyckan inträffade i torsdags runt klockan fyra på eftermiddagen i Örsundsbro ungefär två mil utanför Uppsala. En man höll, enligt tidningen UNT, på att reparera en bil vid en arbetsplats när han klämdes fast under en bil.

– Mannen ska ha legat under bilen och arbetat när den domkraft som höll bilen uppe gav vika, säger Ludvig Roswall vid polisen i Enköping till UNT.

Ett stort räddningspådrag kallades till platsen och mannen transporterades till sjukhus där han senare avled, enligt polisen som nu har inlett en utredning om brott mot arbetsmiljölagen.

Strax efter halv tio på morgonen dagen efter skedde nästa olycka, den här gången på en livsmedelsfabriken Atria i Borås. En man fick bröstkorgen klämd i en maskin och fördes med ambulans till sjukhus. Under kvällen samma dag rapporterade polisen att mannen avlidit på sjukhuset av sina skador

– Polisen gjorde teknisk undersökning och spärrade av platsen. Det har upprättats en anmälning om arbetsplatsolycka, säger Jenny Widén, pressansvarig på polisregion Väst.

Det här är inte första gången en dödsolycka inträffar på Atria. Enligt Borås Tidning dog en kvinna i Tranås efter att ha klämts i företagets maskiner. I ett pressmeddelande menar fackförbundet Livs att händelsen visar på ”mycket allvarliga säkerhetsbrister på arbetsplatsen”.

– Det är fullständigt oacceptabelt att vi har sådan bristfällig arbetsmiljö att människor dör på jobbet.  Jag förutsätter att en omfattande utredning görs och att säkerhetsbristerna omedelbart åtgärdas. Det är arbetsgivarens absoluta ansvar, säger Livs andre vice ordförande Gerald Lindberg i pressmeddelandet.

Dagen efter, på lördagsmorgonen vid halv åtta-tiden skedde den tredje dödsolyckan. På en fabrik i Östra Grevie i Vällinge kommun klämdes en man under ett tyngre betongföremål, enligt Aftonbladet. Vid 13-tiden meddelade polisen att han dött av sina skador.

– Vi har inte kommit så långt i själva utredningen, säger polisens presstalesperson Kim Hild till Aftonbladet.

Även den händelsen utreds av polisen som en arbetsplatsolycka.