Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

800 000 människor sökte sig via Turkiet och Balkan till Europa mellan juni 2015 och maj 2016. Sedan dess har EU:s medlemsländer bråkat om hur och vem som har ansvar för dessa människor, liksom hur den fortsatta migrationspolitiken ska se ut.

– Vi har haft inte haft en koordinerad politik. Å ena sidan har vi solidaritet, å andra sidan stängsel, säger Christian Danielsson, generaldirektör för grannskaps- och utvidgningsfrågor på EU-kommissionen.

Under ett seminarium på Europahuset i Stockholm under fredagen berättade han att situationen är långt ifrån god men att den förbättras steg för steg. Bland annat har EU förstärkt sina insatser i Libyen där 900 000 flyktingar befinner sig.

– Vi förstärker räddningsinsatserna och ger utbildning till den libyska kustbevakningen. Vi måste också förstärka EU:s externa gränser, liksom stötta Italien och Grekland dit de flesta flyktingar kommer, säger Christian Danielsson.

9 av 10 flyktingar är i händerna på kriminella och EU har med alla medel försökt sätta stopp för att människor riskerar sina liv på Medelhavet.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna, berättar att hon knappt längre vågar ta ordet solidaritet i sin mun på grund av snedfördelningen inom Europa.

– Bara en handfull medlemsländer hjälper människor på flykt. Litauen har tagit emot 35 personer och Kroatien 25 personer. Slovakiens premiärminister har till och med tittat uppfodrande på mig och sagt ’vi kan inte ta emot muslimer’, säger hon och fortsätter:
– Om gemene man och kvinna på gatan har dessa åsikter och det sedan går upp till högsta nivå bland premiärministrar, hur ska vi då kunna förändra?

Riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo, (S), uppmuntrar förslagen från EU att hjälpa länder utanför Europa.

– EU måste vara mer på plats för att verka för demokrati. I fall vi tillsammans kan jobba för demokrati i dessa länder kan flyktingströmmen minska, säger han.

EU har förutom i Libyen nu även förstärkt sitt arbete i Senegal, Mali och Nigeria för att förstärka dessa länders ekonomiska utveckling och skapa arbetstillfällen så att människor inte känner sig tvingade att fly.

– En utmaning i det här är också att inte få människor att fly från vår kontinent. Det kan hända igen om vi inte är varsamma. Vi har många utmaningar framför oss, säger Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (C), och drar en parallell till andra världskriget.

Cecilia Wikström har haft ansvar för flyktingfrågan i Europaparlamentet det senaste året. Hon har sett över hur asylreglerna kan förändras och har precis lämnat in en rapport med som ska behandlas av ministerrådet. I den förslås bland annat att de länder som vägrar ta emot flyktingar ska få indragna ekonomiska bidrag från EU.

– Det är ingen tillfällighet att det är just de fyra länder som tar emot mest bidrag som också har sagt helt nej till att hjälpa.

Cecilia Wikström kräver att EU pratar med en gemensam röst i världen om demokrati och mänskliga rättigheter. Om Europa är splittrat kan stormakter dra vinning, menar hon.

– Vi måste komma ihåg att Europa endast har 7 procent av jordens befolkning. Och vi är klämda mellan Trump, Putin och Erdogan.