LÄS OCKSÅ ”Är sugen på att bli IF Metalls nya ordförande” – Arbetets intervju med Marie Nilsson

– Jag är jätteglad och hedrad. Det känns uppfordrande också, vi är en viktig organisation, säger Marie Nilsson, som av en enig valberedning föreslås bli ny ordförande för IF Metall.

Marie Nilsson, i dag vice ordförande, är valberedningens förslag till ny ordförande när Anders Ferbe lämnar ordförandeposten vid IF Metalls kongress i slutet av maj i år. Till vice ordförande föreslås Tomas With, som i dag är chef för förbundets förhandlingsenhet. Veli-Pekka Säikkälä föreslås bli omvald som avtalssekreterare och Ana Jensen-Naatikka som förbundssekreterare.

– Jag är jätteglad och hedrad, säger Marie Nilsson efter beskedet att hon är valberedningens förslag till ordförandeposten.

– Men jag har inte hunnit känna efter så mycket, tillägger hon. Just nu ligger allt fokus på avtalsrörelsen.

Marie Nilsson har redan erfarenhet av centrala löneförhandlingar, som förhandlingsledare för avtalsområdena ikem och gemensamma metallavtalet. Hon har också gedigen erfarenhet av förhandlingar på lokal nivå inom petrokemisk industri. På frågan vilka frågor hon ser som avgörande för IF Metall framöver svarar Marie Nilsson:

– Framtidens industrijobb! Vad behöver medlemmarna för kompetens för att vara anställningsbara? Och vad krävs för att svensk industri ska förbli konkurrenskraftig?

– Och organisering naturligtvis. Att få fram nya förtroendevalda på arbetsplatserna. Det är det som bygger styrkan för att teckna bra centrala avtal.

Den ordning där fack och arbetsgivare inom den konkurrensutsatta industrin anger takten för löneökningarna i Sverige har ofta ifrågasatts, senast av ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som anser att det inte fungerar med en och samma löneökningstakt för alla när de företag som verkar på hemmamarknaden går så mycket bättre än exportindustrin.

– Läser man hela Calmfors rapport, så ser man att han lyfter fram en relevant fråga. Det här är problematiskt. Men frågeställningen är inte ny, och med satsningen på undersköterskor 2016 tycker jag att vi har visat att det går att höja enskilda grupper i offentlig sektor utan att rubba märket, säger Marie Nilsson.

Hur kommer medlemmarna att märka att de har fått en ny ordförande?
– Det får tiden utvisa, svarar Marie Nilsson. Jag och Anders Ferbe är olika personer, vi har olika framtoning. Men jag ska inte göra revolution. Jag ska driva de frågor och arbeta efter de riktlinjer som kongressen beslutar om.

Enligt Dagens Arbete har övriga nominerade har dragit tillbaka sina kandidaturer.

– Vi har tagit fasta på Maries breda erfarenhet och kompetens. Hon har jobbat fackligt länge och på olika nivåer. Hon har erfarenhet av både gamla Industrifacket och IF Metall. Hon är mycket erfaren och kunnig. Vi tror att hon kommer att göra ett bra jobb i att leda vårt förbund, säger valberedningens ordförande Ulf Jonsson till tidningen.

LÄS OCKSÅ ”Förhandlingsvana krävs” – Anders Ferbe om sin efterträdare

LÄS OCKSÅ ”Ferbe tog stor plats” – fyra fackliga röster om Anders Ferbe

LÄS OCKSÅ Anders Ferbe slutar som IF Metalls ordförande

LÄS OCKSÅ Stort stöd för ny ordförande i IF Metall