Farzaneh Abotaleb kom själv till Sverige 1986 som flykting från Iran. Nyckeln till att klara sig är språket, menar hon. Foto: Per Groth

Flyktingarna är en förmån. De kan bidra till kommunens utveckling. Det säger Farzaneh Abotaleb som är ansvarig för flyktingmottandet i Surahammar.

De senaste tre åren har kommunen tagit emot strax under hundra flyktingar per år. De flesta i Surahammar kommer från Syrien, Afghanistan och Eritrea.

– Det gäller att börja i rätt ände och ta fram de förmågor folk har, säger hon.

Farzaneh Abotaleb berättar om en kvinna som flytt från Afghanistan med sina barn. Kvinnan förklarade att hon inte gjort något i hemlandet – åtminstone inte som hon tyckte räknades. Det visade sig att hon ensam skött gården och djuren och tagit hand om barnen. I dag har hon arbete i en affär.

– Vi ska inte omhänderta flyktingarna. Svårigheten är att de inte kan språket och samhället och det ska vi lära dem. Och sen gäller det att sparka över bollen på deras planhalva och fråga vad de själva kan göra för att uppnå sina mål.

En man tittar in på Farzaneh Abotalebs kontor och pratar med henne. Hon berättar att de pratar persiska med varandra och han är anställd som chaufför av kommunen. Kommunen har anställt sex afghaner. När de kom var de analfabeter och nu har de subventionerade anställningar och försörjer sig själva.

Farzaneh Abotaleb kom till Sverige 1986 som flykting från Iran. Hon säger att hon blev väl mottagen.

Hon förklarade för dem som tog emot henne att hon ville jobba med flyktingmottagande. Och det har hon lyckats med.

– Jag är en förebild för flyktingarna. Jag har lyckats och jag tror att det viktiga är att ha mål och arbeta för att uppnå dem.

Förhoppningen är att flyktingarna ska klara sig själva efter tre år. Alla som kommit till Surahammar de senaste tre åren är sysselsatta med studier, praktik eller någon annan aktivitet som Arbetsförmedlingen ordnar. Farzaneh Abotaleb säger att nyckeln till att klara sig själv är språk- och  yrkesutbildning.

– Om vi i kommunen är positiva så lyckas vi bättre. Med en gnällig inställning går det sämre. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att ingen flykting vill lämna sitt land. De tvingas fly.

Göran Jacobsson

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Farzaneh Abotaleb

Ålder: 58 år.

Arbete: Kommunens ansvariga för flyktingmottagandet i Surahammar.

Utbildning: Två års eftergymnasiala studier i Iran och motsvarande en socionomexamen i Sverige.

Lön: Drygt 40 000 kronor i månaden.

Bästa med jobbet: ”Att se resultat, att nyanlända lyckas och uppnår det de vill.”

Sämst i jobbet: ”I flyktingmottagandet finns inget som är sämst. En svårighet kan det dock vara att anpassa sig till olika nationaliteter och deras skilda förväntningar.

Om hon inte jobbat med flyktingmottagande: ”Då hade jag hjälpt människor på något annat sätt.”