Och flera hundra mindre strejker och manifestationer planeras i USA i dag.

”Dagen utan invandrare” kallades protestaktionen som skulle visa hur viktiga människor från andra länder är för landets ekonomi. Vissa restauranger stängde i solidaritet med sina anställda, andra för att inte tillräckligt många anställda dök upp.

Över hela landet stannade människor hemma, inte bara från restaurangjobb. En del höll sina barn hemma från skolan. Andra struntade i att köpa bensin och försökte på olika sätt att visa vad det skulle kosta för USA om de inte levde i landet. Ett museum i delstaten Massachusetts tog bort all konst som skapats av invandrade amerikaner.

– Jag sade till min engelsklärare att jag inte kommer till skolan, och hon sade att hon förstod, säger 13-åriga Rosa Castro.

Hon demonstrerade i Detroit tillsammans med sin 26-åriga syster, som är en av flera familjemedlemmar som lever i USA utan tillstånd från myndigheterna.

Totalt stängde 70 restauranger i Washington DC.

Kändiskocken José Andrés, invandrad från Spanien, stängde fem av sina restauranger. Andrés, med nära en halv miljon följare på Twitter, har tidigare dragit sig ur planerna på att öppna en restaurang i ett hotell som Trump ägt.

Han hänvisade då till Trumps retorik mot invandrare.

I Los Angeles modedistrikt var omkring hälften av affärerna stängda. En livsmedelskedja i Kalifornien sade att alla anställda vid 41 butiker fick lov att på betald arbetstid delta i protesterna.

Rädslan sprider sig bland många som lever utan tillstånd i USA efter räder från immigrationsmyndigheterna. Hundratals människor har gripits, och vissa har skickats ut ur landet.

Byggarbetaren Marvin Gomez från Honduras har varit i USA i tio år. Han arbetar och betalar skatt, och skickar pengar hem till sin mamma.

– Vi var en grupp på tio—tolv personer som var överens om att inte jobba i dag. Vi var tvungna att göra det här. Cheferna får väl sparka oss, det bryr vi oss inte om.

Över hundra strejker och manifestationer är planerade i USA på fredagen, enligt organisatörerna för att stå upp för landets demokratiska principer och mot president Donald Trump.

Paraplyorganisationen Strike4Democracy skriver på sin hemsida att strejken — och en rad liknande manifestationer de närmaste veckorna — är tänkta att leda fram till en masstrejk och en demonstration den 8 mars, på internationella kvinnodagen.

Med strejker som komplement till demonstrationer kan det ”icke-våldsamma motståndet” stärkas, enligt Strike4Democracy.

Arrangörerna vill — förutom att protestera mot Trumps invandringspolitik — bland annat stå upp för arbetsrättsliga principer, kvinnors och minoriteters rättigheter samt miljöskydd.

TT