Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

global

Linda Flood och Erik Larsson på Arbetet Global. Foto: Peter Önnestam

– Det kommer att bli mer av allt. Mer nyheter, flera stora utrikesreportage och filmer på nätet, säger Erik Larsson, redaktör för Arbetet Global.

Tidningen Arbetet har fått 1,2 miljoner kronor från biståndsorganisationen Union to Union för att under kommande året utveckla sajten Arbetet Global.

Reportern Linda Flood, som jobbar på Arbetet, har denna månad börjat jobba med utrikesbevakning. Hon har tidigare i flera år bevakat USA för bland annat Dagens Nyheter.

– Det händer extremt mycket runt om i världen som påverkar oss här i Sverige. Jag ser fram emot att rapportera från länder och frågor som de stora medierna ofta missar. Dessutom tycker jag att det ska bli otroligt kul att få vara med och utveckla sajten, säger Linda Flood.

Arbetet Global ska under kommande året rapportera om globala utvecklingsfrågor och arbetsvillkor runt om i världen. Stefan Löfvens initiativ Global deal, liksom EU och Sveriges roll i FN:s säkerhetsråd står också högt upp på agendan.

– Jag är väldigt glad över att vi genom denna satsning kan stärka arbetsmarknadsbevakningen också ur ett internationellt perspektiv. Arbetet Global ska sätta avtryck och målet är att öka kunskapen hos våra läsare om arbetsvillkoren runt om i världen, säger Yonna Waltersson, chefredaktör på Arbetet.

Förra året fick Arbetet Globals artiklar genomslag i andra länder.

Polens största dagstidning Gazeta Wyborcza översatte en av artiklarna om ungersk politik och turkiska medier fångade upp granskningen av Telias bolag Turkcell. Nu satsar Arbetet på att nå fler utländska läsare genom att översätta artiklar till engelska.

Flera samarbeten med andra medier också på gång. Nästa vecka får du veta mer.

Lena Hennel