NYMartin-K-webbledartopp

Genom Trump regerar högerpopulismen i USA. Och enligt tänkt högerstrategi ska nästa land som tas över bli Frankrike där Front Nationals partiledare Marine Le Pen vill bli president.

Men vill väljarna verkligen ha en ny Donald Trump i varje europeiskt land?

Vi ser hur Putin och Kina raskt tar över världsekonomin när Trump med sitt invandrarhat under stridsropet ”America first” drar tillbaka USA från den offentliga scenen. Putin har utomordentligt goda kontakter med såväl Front National som Sverigedemokraterna och ser gärna fortsatta högervindar. Men är ett Putinvälde verkligen vad europeiska väljare vill ha?

Vi ser också att när Trump stänger handeln för att stoppa invandrare så försvinner jobb i USA. Och då Trump samtidigt drar ned på social säkerhet, som både svensk och europeisk högerpopulism vill göra, drabbar det landets egna arbetare.

Att Trump inför tullavgifter slår dessutom direkt mot vanliga amerikaner när importerade varor blir dyrare. Är dyra varor också vad europeiska väljare vill ha? Ska svenskarna byta ut guacamole mot Jimmies Valhallspölsa?

Vi vet ännu inte om högerpopulismens korståg fortsätter. Men med Trump vid rodret i USA blir det allt tydligare vad högerpopulism verkligen innebär för vanliga arbetare. Om bara europeiska väljare vågar titta.