Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Mötet hålls efter en uppmaning från USA, Japan och Sydkorea. De vill att säkerhetsrådet skyndsamt träffas för att diskutera avfyrningen, enligt en amerikansk talesperson.

Mötet väntas börja sent under måndagskvällen, svensk tid.

Den japanske premiärministern Shinzo Abe sade vid en presskonferens med Donald Trump att Nordkoreas agerande var ”fullständigt oacceptabelt”.

Roboten som avfyrades i helgen var en ny typ av medeldistansrobot, enligt landets statliga nyhetsbyrån KCNA. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un närvarade vid testet av roboten av typen Pukguksong-2, enligt nyhetsbyrån som även skriver att de inblandade ”tog hänsyn till grannländernas säkerhet”.

Roboten avfyrades i riktning mot Japanska havet i söndags morse lokal tid, och färdades runt 50 mil innan den föll ned i havet.

Det var det första robottestet som landet har genomfört sedan Donald Trump blev USA:s president. FN:s säkerhetsråd har beslutat om sanktioner i sex omgångar mot Nordkorea sedan landets första kärnvapenprov 2006. Senast i höstas beslutade rådet om sanktioner med ett tak för kolexport till Kina.

TT