Efter flera hotfulla och våldsamma händelser inom herrarnas elitfotboll, Allsvenskan och Superettan, har fackförbundet Unionen och Spelarföreningen SFS inlett ett samarbete för att utse skyddsombud som kan stoppa matcher, rapporterar tidningen Arbetarskydd.

– Vi vill ge spelarna möjlighet att avbryta en match om det finns en hotfull situation eller andra säkerhetsproblem, säger Stefan Eriksson, ansvarig för samarbetet på Unionen, till tidningen.

Unionen ska utbilda skyddsombuden, eller arbetsmiljöombud som rollen kallas. Enligt Stefan Eriksson behöver fotbollsspelarna specialutbildning eftersom deras arbetsmiljö är speciell. Arbetarskydd skriver att det redan i dag finns en kontaktperson bland spelarna i varje elitlag och att det förmodligen blir de personerna som får gå utbildningen.

– Oavsett vad övriga parter säger har vi planer på att utbilda dem. För spelarna är det viktigt att veta vad som gäller kring deras arbetsmiljö. Vi gör det här i första hand för att öka deras medvetande, inte för att stoppa matcher, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen SFS, till Arbetarskydd.