LÄS OCKSÅ Försenat förslag om arbetsrätt vid upphandling

I torsdags skulle regeringen ha svarat EU-kommissionen om hur de tänker leva upp till EU:s upphandlingsdirektiv när det gäller arbetsrättsliga villkor. När riksdagen röstade om nya upphandlingsregler i november föll den del som handlar om just detta.

Sedan dess har regeringen och alliansen fört samtal för att försöka hitta en väg framåt. Regeringen hade först utlovat ett skarpt förslag den 24 januari, men arbetet drog ut på tiden. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets Ulla Andersson är några av de som varnat för EU-böter om inte Sverige lever upp till EU-direktivet.

LÄS OCKSÅ Förslaget om offentlig upphandling –  det handlar det om

Så här kommenterade TCO:s ordförande Eva Nordmark saken i en debattartikel i SvD i december.

”Om regeringen och allianspartierna inte skyndsamt hittar en lösning kommer TCO att anmäla Sverige till EU-kommissionen, som kan resultera i omfattande böter för svenska staten”.

LÄS OCKSÅ ”Högst beklagligt att den paragrafen ströks”

Ardalan Shekarabis pressekreterare Peter Skeppström kan inte lämna besked om regeringen och oppositionen är nära en uppgörelse om arbetsrättsliga villkor i offentlig upphandling. Han säger att ett regeringen har meddelat EU-kommissionen att arbetet är försenat och att man avser komma med svar så snabbt som möjligt.

Moderaternas pressekreterare i riksdagen, Andreas Hamrin, säger att samtal fortfarande pågår och att frågan tröskas fram och tillbaka.

LÄS OCKSÅ ”Upp till kommuner att stoppa lönedumpning”

LÄS OCKSÅ Riksdagsnej till arbetsrättskrav

LÄS OCKSÅ Därför tänker vi rösta ja respektive nej till upphandlingslagen

LÄS OCKSÅ Fackliga röster om omstridd upphandlingslag

LÄS OCKSÅ TCO hotar anmäla Sverige