MALM÷ 2017-02-08 Polis p plats p Roskildev‰gen vid Pildammsparken i centrala Malmˆ efter att en man har skjutits. Enligt polisen rˆr det sig om en vuxen man och en fˆrundersˆkning om fˆrsˆk till mord har inletts. Enligt Karolina Rosander, driftsansvarig p SkÂnes universitetssjukhus, akuten i Malmˆ, ska mannen vara livshotande skadad, skriver Expressen. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Ju fler nattpass i rad någon arbetar, desto mer kommer hormonerna i kroppen i obalans. En dansk studie har undersökt vad som sker i polisers kroppar när de jobbar natt.

Hormoner styr mycket som sker i våra kroppar och de samspelar med varandra. Vid nattarbete ändras dygnsrytmen och det påverkar även hormonnivåerna.

Ju fler nätter i rad någon arbetar desto mer påverkas hormonnivåerna, konstaterar danska forskare. De har tagit spottprover från 73 polismän var fjärde timme och mätt nivåerna av tre hormoner: melatonin som reglerar sömn och vakenhet, kortisol som är ett stresshormon och det manliga könshormonet testosteron.

Poliserna hade olika skiftschema där de jobbade två, fyra, eller sju nätter i rad och sedan var antingen lediga eller hade dagtjänst lika många dagar som de jobbat natt. Forskarna konstaterade att hormonbalansen blev mer störd ju fler nattpass i rad poliserna arbetade.

– Hormonerna i kroppen kan populärt sagt liknas med ett vackert musikstycke. Men när man har flera nattpass i rad är det som sker att de enskilda instrumenten tappar takten och inte längre spelar riktigt samstämmigt, säger Marie Aarrebo Jensen vid Danmarks nationella forskningscenter för arbetsmiljö, som är en av forskarna bakom studien, i en kommentar på centrets hemsida.

När poliserna fick sova på nätterna återgick dock hormonbalansen till det normala oavsett om poliserna sov två eller sju nätter i rad.

På kort sikt återhämtar sig alltså kroppen fort, men forskarna kan inte se att den ständiga variationen i hormonbalansen kan ge hälsoproblem på längre sikt.