Det är lätt att hamna i att välja det som en tror förväntas av en. I Sverige ska det byggas 700 000 bostäder innan 2025. 700 000. Det är mycket. Och utöver detta behövs kontor, servicebutiker, skolor, sjukhus, idrottshallar… I nuläget beräknar vi att det saknas 40 000 byggnadsarbetare för att klara av det.

Förra året sökte 5 508 elever bygg- och anläggningsprogrammet. Av dessa var 507 kvinnor. Här ser vi en stor möjlighet att hitta fler kompetenta byggnadsarbetare!

Vi tror att anledningen till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Det är helt fel.

Det är inte tyngre att jobba som byggnadsarbetare än vad det är att jobba inom vård eller handel. Som byggnadsarbete får du dessutom bättre betalt och vi kan lova att det kommer att finnas gott om jobb åtminstone tio framåt i tiden, säkert längre.

Betongare. Snickare. Maskinist. Plattsättare… Det finns många inriktningar att välja mellan! Det finns yrken för den som inte gillar att sitta still, och för den som gör det. För den som gillar att skapa stora saker med händerna, för den som föredrar detaljarbete. För den som helst jobbar utomhus, och för den som hellre är inomhus.

Det sägs att det är grabbigt ute på byggena och visst, det stämmer delvis fortfarande. Men det blir fler och fler kvinnor och vi som jobbar fackligt gör allt för att alla ska känna sig välkomna. Och skulle det trots detta förekomma diskriminering så har vi inom facket koll på lagar om arbetsmiljö och sexuella trakasserier. Det ska du aldrig behöva tvivla på.

Så ta en funderare. Fråga henne! Kanske är byggbranschen något för din dotter? Hon får ett spännande, välbetalt yrke med bra framtidsutsikter om hon väljer bygg.

Vi hälsar alla nya byggnadsarbetare välkommen till branschen. Men tjejer är extra välkomna, och vi lovar göra allt för att hon ska trivas hos oss. Vi behöver hennes kompetens!

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads