Debatten om vinster i välfärden har gått het sedan regeringens s-märkta utredare Ilmar Reepalu i november föreslog ett vinsttak. Under den här veckan har temperaturen stigit ytterligare. Detta sedan flera tunga socialdemokrater kritiserat förslaget.

Både finansborgarrådet Karin Wanngård och tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist, i dag kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, pekade i en intervju med Dagens Industri i veckan på svårigheterna med att göra verklighet av taket. Lars Stjernkvist lyfte förutom praktiska hinder fram den ”stabila högermajoriteten” i riksdagen. Denise Norström, regionstyrelsens ordförande i Västmanland (S), menar att de privata alternativen är ”väldigt populära och gör ett jättebra jobb” och att dagens system fungerar.

Tidigare har andra lokala S-politiker kritiserat förslaget för att inte gå tillräckligt långt.

Under fredagen uppmanade LO-distriktet i Skåne regeringen att hålla linjen.
– Nu går debattens vågor höga kring vinster i välfärden. Välfärdskapitalister och det organiserade näringslivet känner oro inför att någon, äntligen, kanske sätter ner foten och börja sätta stopp för vinstjakten inom skola, omsorg och vård, säger Magnus Alm, ordförande för LO-distriktet i Skåne, i ett uttalande.

Skånedistriktet vill att regeringen håller fast vid utredningens utgångspunkt: att ”säkerställa att offentliga medel används till just den verksamhet de är avsedda för, och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått”.
– Utifrån detta måste eventuella kompromisser göras. Allt annat vore ju orimligt, säger Magnus Alm.
– Socialdemokraterna måste stå upp för sin politik nu när angreppen från vinstförespråkarna ökar i styrka, och andra vill undvika konflikt och att behöva ta ställning i frågan genom att vilja lägga utredningen åt sidan och börja om. Det håller inte. Det vore huvudlöst, säger Magnus Alm.