Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Min pappa försöker alltid sitta på plats 12C då han flyger. Det är en ganska bra plats. Den ligger nära nödutgången utan att vara exakt vid nödutgången så man slipper ta ansvar för att slita upp dörrarna om en nödsituation skulle uppstå.

Plats 12C ligger dessutom lagom långt in i planet. Men har en ganska god överblick över vad som sker, hyfsat nära toaletterna och dessutom sitter man ute i gången. Fast om man tänker efter är ju plats 12C inte särskilt mycket bättre än till exempel plats 11C, eller varför inte 14C. Vid en jämförelse är det inget som egentligen talar till plats 12C:s fördel.

Det har snarare blivit en grej för min pappa. En typ av skämt som man kan hålla på med för sig själv. Ibland är det inte så lätt att förklara för andra varför man gör vissa saker, man har bara en hang-up på något och kör det av helt obegripliga skäl ända in i kaklet.

Min pappa säger – men jag tror honom inte riktigt – att om någon redan bokat plats 12C så ser han till att boka 12D så att han kan stirra ondsint på den stackare som tagit ”hans” plats.

Det blir lite märkligt att sätta sig in i den stackars människans situation.

– Det satt en gubbe och stirrade argt på mig hela resan…

Det är inte riktigt så man sprider kärleksbudskapet på Jorden. Men ändå. Det är lite småroligt med någon som har en hang-up på plats 12C. Men låt oss nu tänka på något helt annat. Låt oss fantisera en stund.

En ryss, en turk och en amerikan har börjat småsnacka på en flygplats någonstans i världen. Det är män med pondus och makt. De gillar varandra. Sånt märker man direkt. De har samma intressen.

Ryssen gillar att rida i bar överkropp, turken älskar att kommendera poliser och amerikanen har en förkärlek för att bara kliva fram och ta kvinnor på fittan.

De snick-snackar och hö-höar i bästa samförstånd då de kliver ombord på planet. Men plötsligt blir det alldeles tyst.  Ryssen blir röd i ansiktet. Turken greppar efter tårgassprayen i kavajfickan. Amerikanens små nävar blir blåa då han knyter dem i ilska.

Alla vill sitta på plats 12C men det visar sig att flygbolaget Global Airways klantat sig. Det har bokat in för många på samma plats.

Till råga på allt sitter det redan en annan gubbe där. Han stirrar surt på ryssen, turken och amerikanen och säger att han under inga omständigheter tänker lämna sin plats.

Det blev ingen bra dag för flygbolaget Global Airways.