Mannen som arbetade i en inredningsbutik på Värmdö, i östra Stockholm, ansökte om föräldraledighet i drygt ett år. Några dagar senare blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Enligt bolaget hade uppsägningen inget att göra med att mannen ville vara pappaledig.

Mannen vände sig så småningom till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Enligt myndigheten fick mannen en utskällning av chefen som också ska ha sagt ”jag trodde det var din fru som skulle föda barn”, samt slängt iväg mannens ansökan. Något som bolaget säger inte hänt. Bolagets företrädare menar att uppsägningen berodde på dålig ekonomi.

Mannen anlitade först en advokat, som han själv lade ut 15 000 kronor på. Bolaget drog då tillbaka uppsägningen. Under föräldraledigheten sa mannen upp sig själv. DO stämde bolaget för missgynnande enligt föräldraledighetslagen, och yrkade på sammanlagt 95 000 kronor i skadestånd.

Arbetsdomstolen ger nu mannen och DO rätt. Avgörande har bland annat varit den korta tiden mellan att mannen begärde föräldraledigt och beskedet om uppsägning. Samt att chefen i förhör uppgett att han blivit ”sårad och kränkt” när mannen begärde föräldraledigt, i stället för att ”synka” sin ledighet med verksamheten. Bolaget nämnde heller inget om den dåliga ekonomin eller eventuell arbetsbrist i mötena som handlade om mannens ledighet.

Men eftersom mannen fick tillbaka sin anställning anser AD det allmänna skadeståndet ska vara lägre än normalt. Därför får mannen 40 000 kronor av de 80 000 som DO yrkade på. Och han får även ekonomiskt skadestånd på 15 000 kronor för ersättning för advokatens arvode. Bolaget ska också stå för rättegångskostnaderna på närmare 26 000 kronor.

LÄS OCKSÅ Ville vara pappaledig – fick sparken