Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Yates, som tillsattes av den tidigare Obama-administrationen, har fungerat som justitieminister i väntan på att Trumps kandidat Jeff Sessions ska godkännas i kongressen.

Innan hon fick sparken skrev hon i ett meddelande att så länge hon sitter på chefsstolen kommer justitiedepartementet inte kämpa i domstol för att försvara Trumps nya regler. Hon tycker att de är tvivelaktiga, både rättsligt och moraliskt.

”Mitt ansvar är inte bara att säkra att den position vi intar är rättsligt försvarbar utan också att den är i linje med vår syn på vad som är rätt”, skrev Yates i meddelandet till departementets advokater, enligt amerikanska medier.

Yates var bara dagar från att bytas ut mot den republikanske Alabamasenatorn och tidigare åklagaren Jeff Sessions, om senaten godkänner honom.

Nu får hon sparken och tills vidare tar Dana Boente över som tillförordnad justitieminister. Han säger i en intervju med Washington Post att han kommer att verkställa presidentorden.

Enligt Vita huset har Yates ”svikit sitt departement genom att vägra att verkställa en rättslig order som ska skydda amerikanska medborgare”. ”Yates, tillsatt av Obama-administrationen, är svag vad gäller gränser och väldigt svag kring illegal invandring”, heter det i ett uttalande från Vita huset.

LÄS OCKSÅ New York-borna som hoppas på Trump

Tidigare under måndagskvällen avfärdades hennes kommentar av Vita huset som sade att Trumps agerande inte strider mot det som han får göra som president.

– Jag tror att det fortsatt visar hur politiserat vårt rättssystem har blivit, sade en av Trumps rådgivare, Stephen Miller, i en intervju med MSNBC.

Även den tillförordnade chefen för den amerikanska migrationsmyndigheten ICE Daniel Ragsdale, som även han tillsatts under tidigare president Barack Obama, får lämna jobbet.

Ersättaren Thomas Homan kommer att bidra till att ”invandringslagarna inne i USA genomdrivs i linje med nationella intressen”, enligt ett myndighetsuttalande.

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

Trumps dekret, som utfärdades i fredags och som orsakat förvirring och ilska, innebär att allt flyktingmottagande i USA stoppas tillfälligt i 120 dagar, tills nya regler är på plats. För syriska flyktingar gäller inreseförbudet på obestämd tid.

Dessutom gäller inreseförbud för människor från sju i huvudsak muslimska länder: Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Syftet är, enligt Trump, att hålla islamistiska terrorister borta från USA.

Delstaten Washingtons åklagarmyndighet har bestämt sig för att ta saken till federal domstol i en stämning, bland annat för brott mot den amerikanska konstitutionen.

TT

LÄS OCKSÅ Extremhögern: ”Trump ett verktyg för oss”

LÄS OCKSÅ Fackens kamp mot Trump

LÄS OCKSÅ ”Trumps väljare är de människor han föraktar” – Vesna Prekopic

LÄS OCKSÅ Fackfientlig blir arbetsmarknadsminister i USA

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet